DRUŠTVO

 Sigurno ste se barem jednom zapitali kako je to biti slijep? Kako je to kada ne možete vidjeti ono što drugi vide? Odgovore na ta pitanja, studentima Sveučilišta Sjever iz Koprivnice, dali su članovi udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije koji su na Sveučilištu gostovali u srijedu 8. studenoga.

Članovi udruge, nasmijanih lica, ušetali su na Sveučilište Sjever u nadi kako će nam na jednostavan i zanimljiv način uspjeti objasniti kako je to biti slijep i kako treba postupati sa slijepim ili slabovidnim osobama.

Probali smo pisati Brailleovim pismom kojim komuniciraju, hodati s povezom preko očiju služeći se bijelom štapom te nositi naočale koje dočaravaju razne bolesti vida. Također, objasnili su nam kako im možemo pomoći sretnemo li ih na ulici.

-Smatrate li da smo se izgubili ili da nam je potrebna pomoć slobodno nam se obratite i obavezno nas dotaknite kako bismo shvatili da se obraćate nama. Vid čini 80 posto osjetila, a mi ga zamjenjujemo upravo dodirom.

-Prolazite li pokraj nas slobodno nastavite razgovor ako komunicirate s nekim. Prekinete li razgovor otežavate situaciju nama koji ne vidimo s obzirom na to da vas želimo zaobići.

-Obratite nam se ako imate slobodnog vremena pošto nama treba više vremena nego videćim osobama u snalaženju.

-Pustite da vas uhvatimo za ruku i hodajte jedan korak ispred nas, a mi ćemo vas slijediti.

-Nemojte šutjeti, već pokušajte opisati gdje prolazimo kako bi nam bilo zanimljivije te kako bismo mogli zamisliti što se nalazi oko nas.

-Ne preskačite bijeli štap koji koristimo jer je on često brži od vas i može puknuti, a i nekoga ozlijediti.

-Ako nas želite pozdraviti na ulici nemojte samo reći dobar dan ili nešto slično, već nam se predstavite da znamo tko nas je pozdravio.

Voditelji udruge i sami članovi na neobičan i praktičan način prikazali su kako je to biti slijep i kako se trebamo ponašati u njihovom okruženju. Udruga djeluje svakodnevno i omogućava članovima razne radionice na kojima zajedno čitaju, uče Brailleovo pismo te pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže volontirajući.

Aktivni su i na Facebook stranici gdje objavljuju nove informacije o gostovanjima i raznim projektima koje provode.

 

?>