Svijet

Danas, 8. svibnja 2022. godine majke diljem svijeta slave Majčin dan. Majčin dan je praznik koji se obilježava drugi tjedan u svibnju svake godine, a slavimo ga u čast majki i majčinstva tako što im donosimo buket cvijeća, čestitke te ostale poklone.  Anna Marie Jarvis, aktivistkinja te stvarateljica praznika Majčinog dana, istaknula je važnost toga, a to je da pokloni ne smiju biti kupljeni, već samostalno izrađeni te je otkrila tajnu o bijelim karanfilima.

Kako je nastao praznik Majčin dan

Društvena aktivistica Ann Maria Reeves Jarvis bila je organizatorica „Mothers Day Meetings“ čija je ideja bila da majke razmjenjuju ideje o aktualnim pitanjima u nedjelju 12. svibnja 1907. godine. Ann je dugo razmišljala da se uvede Majčin dan kao praznik. Nakon njene smrti, njezina kćer Anna Marie Jarvis je izrazila je svoju ljubav prema majci dijeleći 500 bijelih karanfila u mjesnoj crkvi ostalim majkama. Anne je izabrala baš bijele karanfile jer ju njihova bijela boja simbolizira široko milosrđe majčinske ljubavi, istinu i čistoću, a miris i ružičasto bijela postelja podsjećaju je na nju.

Anne je karanfile usporedila s majčinom ljubavi. Karanfili prigrle latice svome srcu i ne ispuštaju ih, isto kao majčina ljubav, gdje majke svoju djecu prigrle svome srcu, što govori da majčina ljubav nikada ne umire. Pisala je pisma gospodarstvenicima, svećenicima, političarima i ženskim udrugama kako bi osnovala državni praznik u čast majci. Nakon samo dvije godine u 45 država SAD-a majke su slavile Majčin dan, a 1914. godine Majčin je dan proglašen nacionalnim praznikom. Nakon SAD-a ubrzo se Majčin dan kao praznik proširio i po ostalim zemljama diljem svijeta. Došlo je i do komercijalizacije gdje se zarađivalo na prazniku majčinog dana, Anne tu nije vidjela smisao. Smatra da pokloni za majku moraju biti samostalno izrađeni, a ne kupljeni te je rekla:

„Ispisana čestitka ne znači ništa osim da ste previše lijeni da pišete ženi koja je za vas učinila više od bilo koga na svijetu. I slatkiše! Odneseš kutiju majci — i onda pojedeš većinu toga sam. Lijep osjećaj.“

Zadržavanje izvornog značenja dana, Anne su doveli do velikih ekonomskih poteškoća te je 1943. godine organizirala peticiju za ukidanje Majčinog dana koja je na kraju ipak zaustavljena, a njene ekonomske poteškoće riješili su ljudi koji su povezani s industrijom cvijeća i čestitki.

Kada i zašto se obilježava Majčin dan?

Majčin dan obilježava se drugu nedjelju u svibnju svake godine. Uloga majke je najteža uloga u životu. Majke su osobe s kojima imamo posebnu poveznicu. To su osobe koje su nas nosile devet mjeseci ispod srca, osobe koje su nas rodile te nas odgojile. Taj dan se obilježava kao znak zahvalnosti svim majkama na danom životu, odgoju, tome što nas vole bez obzira na sve. Tada im nosimo buket cvijeća, bombonijeru te samostalno izrađujemo poklone koji se, kao što je Anna Marie Jarvis rekla, više cijene. Važno je majkama čestitati njihov dan te im zahvaliti zbog toga što su najbolje. Realno gledajući, Majčin dan je svaki dan jer majke o svojoj djeci brinu svakoga dana, no bez obzira na to, zaslužuju jedan dan koji im je kao drugi rođendan. Na njihovoj je djeci da im tu istu zahvalnost i pokažu te njihov dan učine posebnim kao što one to čine njima svakoga dana. Majčin se dan također slavi i zbog majki koje su bile, ili odvojene od svoje djece, ili žrtve fizičkog i psihičkog zlostavljanja, ali i  žrtve seksualnog zlostavljanja.

Važno je na taj dan, ali i ne samo taj nego i svaki dan, pokazati majci koliko vam je važna u životu, osobi koja vam je podarila život, koja se puno toga odrekla kako bi vama omogućila kvalitetniji i bolji život. Pokažite im koliko ih cijenite minimalnim poklonom, a velikim djelom jer je majčina ljubav neprocjenjiva.

 

Fotografije: Pixabay

?>