DRUŠTVO

Voljeli su ga veliki i mali, bio je redovita pojava na jugoslavenskim cestama, vozio ga je Mladen Crnobrnja u Ne daj se Floki, a u Domovinskom ratu postao je jednim od simbola otpora. Riječ je o Zastavi 750, kultnom i omiljenom automobilu iz 1950-ih koji i danas broji mnogo obožavatelja.

Sa željom da Fićo ne padne u zaborav, 2010. godine osnovan je Fićo fan klub Zagreb. Klub broji 25 aktivnih članova koji se svakog utorka sastaju kako bi razgovarali o svojim limenim ljubimcima. Napominju kako Fiću nije teško voljeti, ali i da ovaj naizgled jednostavan automobil ima više prednosti od današnjih modernih automobila.

Lakše ga je popraviti nego pokvariti

Osim što se sastaju svakog tjedna, članovi kluba često organiziraju susrete po hrvatskim gradovima te svoje primjerke izlažu na oduševljenje mnogih. Medijski najpoznatiji je Fićo susret Dugo Selo – Vrbovec – Rugvica koji je ove godine održan drugi put.

Susret se održao u subotu, 27. travnja 2019. godine, a osim što su posjetitelji mogli izbliza pogledati automobile, malim i velikim obožavateljima omogućena je besplatna vožnja u nekom od odlično očuvanih Fićeka.

Posjetitelji su se složili s tvrdnjama vlasnika da su njihovi miljenici na četiri kotača simpatični, udobni, jednostavni za vožnju i održavanje, ali i da ih je teže pokvariti nego popraviti. Srce drugačije kuca kada vozite Fiću, kažu, i napominju kako ga njegova jednostavnost čini posebnim.

Na II. Fićo susretu nalazilo se 15-ak primjeraka raznih boja s posebnim detaljima u svakom automobilu. Najviše pažnje posjetitelja privukao je slovenski Fićo ukrašen simbolima Jugoslavije. Od zastavice s likom Josipa Broza, kožnih sjedala obojanih po uzoru na jugoslavensku zastavu i nekoliko naljepnica s drugih susreta i natjecanja.

Malobrojno društvo izlagača strastveno je pričalo o svojim ljubimcima, a neki od posjetitelja nostalgično su se prisjetili dana kada su oni imali svojeg Fiću. Kako se susret u Vrbovcu bližio kraju, dio Fićeka pridružio se izložbi kamiona na Truck showu koji se održavao svega nekoliko ulica dalje te tako zaključio izložbu.

foto: Žaklina Baček, Radio Vrbovec

?>