SPORT

Prošlo je gotovo mjesec dana od zadnjeg puta kada smo mogli uživati u utakmicama najboljih europskih liga. Osim ako ste ljubitelj bjeloruske lige, koja još uvijek nije otkazana, ovaj mjesec ste osjetili veliku prazninu uzrokovanu nedostatkom najvažnije sporedne stvari na svijetu. No, na pitanje kada će ta praznina biti popunjena pokušat ćemo odgovoriti u nastavku teksta.

Španjolska liga (La liga)

Nakon što je cijeli Real Madrid završio u karanteni zbog potvrđene zaraze jednog od igrača njihove košarkaške momčadi, španjolski savez je odlučio otkazati sve utakmice od 13. ožujka do 26. travnja. Predsjednik španjolske nogometne lige Javier Tebas izjavio je da trenutno nema ni govora o poništavanju sezone, te da se sa UEFA-om već razmatraju datumi ponovnog početka europskih liga – prenosi Sportklub.hr

„Trenutno se uopće ne spominje mogućnost da se ne odigra prvenstvo. To je pretpostavka o kojoj ne razmišljamo. Želimo završiti natjecanje, vjerojatno bez publike. Scenariji za nastavak, razmatrani s UEFA-om, su 29. svibnja, te 6. ili 7. lipnja ili 28. lipnja. To vrijedi za sve europske lige. Stoga još uvijek imamo vremena da se igrači vrate na treninge“ izjavio je Tebas.

 Istovremeno se vrše napeti pregovori između La lige i RFEF-a o razmaku između utakmica ako dođe do nastavka natjecanja. Ideja čelnika La lige je da razmak između utakmice bude samo 48 sati, prijedlog na koji su sindikat nogometaša i RFEF oštro reagirali. Iako ništa nije dogovoreno, pregovori idu prema dogovoru da se utakmice odigraju svako 72 sata.

Engleska liga (Premier League)

Kao i u španjolskoj, Premier liga je otkazana 13. ožujka. Nakon što su gotovo sve druge lige otkazale svoja natjecanja, Englezi su bili odlučni u nastavku natjecanja bez publike, ali im je zaraza Arsenalovog trenera Mikela Artete promijenila mišljenje. Natjecanje je otkazano, a povratak je planiran za početak svibnja. No, 3. travnja održan je sastanak sa čelnicima lige i klubova, a na njemu je odlučeno da povratak u svibnju nije moguć. Iako čelnici svakodnevno razgovaraju o mogućim datumima povratka, on će se dogoditi jedino kada je to moguće. Plan je da se sva natjecanja naknadno dovrše, ali to će se dogoditi samo uz punu podršku vlade i drugih nadležnih tijela – doznajemo sa internetske stranice Premier lige.

Njemačka liga (Bundesliga)

Fanovi Bundeslige mogu biti veseli jer Nijemci već planiraju nastavak svoje lige. Trenutno je na snazi odluka kojom je natjecanje otkazano do 30. travnja, a ne postoje planovi da se odluka produži. Sastanak između čelnika Bundeslige i 36 profesionalnih klubova održan je 31. ožujka, a na njemu je odlučeno da se utakmice počnu igrati 1. i 2. svibnja. Ideja je da se ostatak utakmica igra pred praznim stadionima, a liga bi trebala biti gotova do 30. lipnja. Kao cilj ove odluke navode očuvanje brojnih radnih mjesta koji su povezani s Bundesligom – piše Kicker.

Talijanska liga (Seria A)

Italija je najgore prošla zbog epidemije COVID-19 virusa. Talijanska liga je počela otkazivati pojedine utakmice tjednima prije nego što su to učinile druge lige. No, izgleda da se situacija i tamo popravlja. Gazzette dello Sport navodi da klubovi planiraju započeti s treninzima četvrtog svibnja, a tri tjedna kasnije bi započela liga. Spomenuti datumi su 24. svibnja, 31. svibnja ili 7. lipnja, a prvenstvo bi završili šest tjedana nakon što počne, odnosno sredinom srpnja. Ako do toga dođe, bit će zanimljivo vidjeti kako će ovo utjecati na novu sezonu pošto igrači neće imati predsezonu. Ipak, pošto je ovo ljeto trebalo biti održano Europsko prvenstvo većina igrača ionako ne bi imala previše vremena za odmor.

Francuska liga (Ligue 1)

Brojni francuski klubovi suočavaju se s potencijalnim bankrotom zbog gubitaka koje je uzrokovao prekid natjecanja. Zbog toga, predstavnik francuske lige Bernard Caiazzo smatra da liga ni pod koju cijenu ne smije biti poništena te da se prvenstvo mora dovršiti.

„Važno je da se prvenstvo završi pod svaku cijenu, čak i ako to znači da će završiti u srpnju/kolovozu. Trenutno, klubovi gube oko 250 milijuna eura mjesečno, a liga je dosada izgubila između 500 i 600 milijuna eura“ izjavio je Bernard Caizzo za France Belu.

Caiazzo ipak naglašava da će se nastavak lige dogoditi jedino kada se ispune svi sigurnosni preduvjeti. Izjavio je da francusku ligu nećemo moći gledati u svibnju, ali se nada da će od 15. lipnja ponovno krenuti utakmice.

Naravno da svi želimo povratak nogometa na naše male ekrane, ali sigurnost je trenutno najvažnija stvar. Iako je nogometnim ligama glavni motiv novac, poništavanje sezone ne bi bilo nimalo pošteno prema brojnim klubovima. Epidemija COVID-19 virusa imat će veliki utjecaj na ovu, ali i sljedeću sezonu. No, trenutno je najvažnije zdravlje igrača i navijača. Nogomet će se vratiti kada stručnjaci odluče da je sigurno, a dotada uživajte u brojni nogometnim klasicima koje sve nogometne lige trenutno emitiraju na svojim društvenim mrežama.

?>