SVEUČILIŠTE SJEVER

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je u četvrtak, 27. studenog, posjetio Sveučilište Sjever u Varaždinu gdje je, osim radnog sastanka s upravom, održao i javno predavanje na temu „Novi ustav – temelj druge republike“.

Iako predsjedničke kampanje službeno počinju tek 9. prosinca, Josipović je svoj predizborni program prezentacijom predstavio na predavanju. Istaknuo je potrebu za jačanjem obrazovanja, regionalizacije, demokratizacije sustava te prava na zdrav život i čist okoliš.

„U cijelom konceptu Sveučilišta vesele me dvije stvari; govori se o regionalnom Sveučilištu s centrima u dva grada, a ja zagovaram regionalizaciju Hrvatske. Razvijen je niz preddiplomskih studija koji imaju ambiciju biti ono što nam nedostaje“, rekao je nadodavši kako je pohvalno da se ovdje razvijaju studiji koji su specifični i nisu kopija.

U posjetu Sveučilišnom centru u Koprivnici bio je prije šest mjeseci, a rektor Marin Milković istaknuo je kako je Sveučilište otada ojačalo kadrovski, uključilo se u međunarodne znanstvene tokove, centri su uselili u nove prostore te su pokrenuti razni projekti.

„Preoblikovanje Sveučilišta u potpuno javno herojski je iskorak“, rekao je Josipović komentirajući skori prelazak Sveučilišta Sjever na javno financiranje.

Nakon predavanja, studenti i ostala publika postavljali su mu pitanja. Na upit jednog studenta o stanju visokog obrazovanja, odgovorio je kako dosadašnji model nije dobar. Smatra da bi se model trebao mijenjati. Kazao je kako se visokoškolskim ustanovama treba dati veća sloboda u odlučivanju obrazovnih kadrova i pripremi za tržište.

Dodao je kako mu je drago da je došlo do dogovora kojim se financije javnih sveučilišta ne stavljaju u proračun Republike Hrvatske, već ostaju dio autonomije samih sveučilišta.

Osim Sveučilištu, podršku je dao i Gradu Varaždinu koji se kandidirao za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

?>