SVEUČILIŠTE SJEVER

Rektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Marin Milković, svojim je govorom u 13 sati svečano otvorio novu zgradu za studij prehrambene tehnologije na Sveučilištu Sjever u Koprivnici.

Na samom početku otvorenja na platnu je prikazan kratak film u kojem se moglo jasno vidjeti što je sve dosad ostvareno u Sveučilišnom centru Koprivnica, a nakon tih ostvarenja otvaranje nove zgrade samo je još jedan korak dalje u napretku Sveučilišta Sjever.

Prof. dr. sc. Milković u svojem je govoru zahvalio svima koji su sudjelovali u izgradnji novog prostora za Sveučilište Sjever u Koprivnici, zahvalio svim uzvanicima te opisao kako je Sveučilište Sjever daleko doguralo od 2014. godina kada je sve počelo. Istaknuo je bitnost studija prehrambene tehnologije i zaštite okoliša. „Vjerujem da ulaganjem u kvalitetan studijski program koji će biti od koristi našem gospodarstvu možemo svi dobiti“, rekao je Milković.

Nakon uvodnog govora, sve uzvanike pozdravila je i predsjednica Uprave Podravke, dr. sc. Martina Dalić, uz nekoliko uvodnih riječi. Istaknula je kako joj je iznimno zadovoljstvo biti danas na ovom otvorenju te čestitala svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta budući da je on financiran novcem Sveučilišta Sjever.

„Kada je Hrvatski sabor donio odluku o osnivanju Sveučilišta Sjever, ja sam bila saborski zastupnik i nisam tada niti ‘u peti’, što se kaže, imala da ću evo danas imati priliku obratiti se vama koji se nalazite u ovoj dvorani. Ono što bih rekla upravo gledajući unazad na dan kada je donesena odluka, znači proteklih 8 godina, mislim da je stvarno prijeđen jedan jako veliki i jako dobar put, osobito stoga što mislim da upravo primjer Sveučilišta Sjever pokazuje kako se na lijep način stvaraju različite timske ekipe, kako se oživljava prostor bivše vojarne, kako su jedan grad u unutrašnjosti Hrvatske stvorili mehanizmi koji privlače mlade ljude i kako trudom velikog broja i nastavnika i radnika i zainteresiranošću studenata izrasta jedna lijepa i uspješna visokoškolska ustanova“, rekla je Dalić.

„Ovo danas na neki način je kraj jednoga ciklusa koji je trajao jako, jako dugo, ciklusa koji su pokrenuli moji prethodnici na poziciji gradonačelnika, i Zvonko i Vesna, koji su si dali jako puno truda da uopće ideju sveučilišnog kampusa u Koprivnici, da naš Sjever postave na noge. Nije bilo uvijek lako, bilo je na tom putu stvarno svega i svačega i do te sjednice Sabora i odluke Sabora koju je spomenula Martina i bilo je puno komentara da taj kampus zapravo nikada neće biti kampus nego će na kraju dana biti jedan veliki „krampus“. Zato mi je na kraju tog ciklusa izuzetno drago da vidimo sve ono što je napravljeno u ovim prostorima u posljednjih desetak godina i da konačno imamo obrise jednog jasnog, pravog kampusa kako su Koprivnica i Sjever po mom skromnom osobnom sudu odavno zaslužili“, rekao je Mišel Jakšić, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Koprivnice, nakon što je pozdravio sve prisutne i zahvalio im na dolasku.

Na samom kraju otvorenja, nekoliko je riječi uputila i izaslanica ministra znanosti i obrazovanja i državna tajnica doc. dr. sc. Iva Ivanković. Na početku svog govora u ime ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa pozdravila je sve prisutne. „Sveučilište Sjever, od svog osnutka do danas, prepoznato je kao sveučilište koje unutar visokog obrazovanja zaista obrazuje jedan kadar koji je prepoznatljiv. Ovaj današnji događaj i svi ostali događaji, otvorenje nove zgrade samo još dokazuje da ste vrijedni i da svojim znanjem, vještinom i trudom ulažete u ono što je našem društvu najpotrebnije, a to su upravo kompetencije“.

Otvorenje nove zgrade održalo se u prepunoj dvorani, a prisutni su bili pročelnici, prorektori, profesori, nenastavno osoblje te novinari i sami studenti. Također, ovaj korak napretka uvelike će olakšati i poboljšati studiranje svim studentima Sveučilišnog centra u Koprivnici.

Izvor slika: Dorotea Sedlar

?>