JA,NOVINAR

Zadnjih dana gdje god da pogledam, vrti se reklama za novi film Aladdin. K tome, na Instagramu pratim Will Smitha koji glumi u filmu. I to duha iz svjetiljke. Laički rečeno, onog plavog stvora koji izlazi kada se malo potapša ta svjetiljka i koji ispunjava želje. Aha! Sada imam vašu pozornost. Sigurno zbog ovog dijela gdje duh ispunjava želje. Da. Zanimljivo kako varira pozornost ljudi danas. Samo pazite da iz svjetiljke ne izađe neki zao duh, umjesto plavog stvora.

Kako bilo da bilo, izlazi novi Aladdin. Znam da se svi sjećamo tog crtića. I znam da smo svi mislili kako je svjetiljka zakon. I kako je zakon plavi stvor. Ili vam dobar duh. Dobra duša? Plavi stvor. Koliko puta je svatko od nas poželio imati tu svjetiljku? Posjedovati je i tražiti duha svako malo da nam ispuni želje? U to doba, željeli smo igračke. Karte. Ponija (željela sam ga i na zvijezdama repaticama, samo ću reći da još uvijek nemam ponija). Onaj prekrasan spomenar s rozim cvijećem i malim zelenim listićima. Poster nekog cool glumca ili pjevača. Ili lika iz crtića. Prilično skromne želje. Baš nekako čiste. Dječje. Drage. Dovele bi osmijeh na lice isti tren. Danas? Nekako je teško utažiti našu žeđ za svim željama koje imamo. Koliko su samo dugi ti popisi. Jesu li zbilja toliko nerealne želje? Jesu li moguće? Ikako? Jesu li poredane abecednim redom? Ili razbacane, pisane i lijevom i desnom rukom, različitim kemijskama jer se prijašnja potrošila, olovkom kojoj je pukla špica taman na sredini riječi? Možda duh iz svjetiljke nije toliko daleko koliko mislimo. Zapravo, možda je prilično blizu. Jako, jako blizu.

Jeste li čuli za zakon privlačenja? Naravno da jeste. Svi smo. Pogotovo zbog one knjige Tajna koja je bila glavna neki određeni vremenski period. Čula sam za nju još odavno. I kada mi je potpuno izašla iz glave da postoji, došao je film Seks i grad. I koju knjigu čita Samantha Jones? Da. Pogodili ste. Tajnu. Koliko se sjećam, nije bila nešto pretjerano zainteresirana za tu knjigu. Zapravo, bacila ju je. Kako bi rekla Carrie Meanwhile, back in Lost Angeles... Turns out New Age philosophy wasn’t the secret (nimalo se ne crvenim od srama što znam na pamet taj citat i vrlo vjerojatno 98% od citata svih 6 sezona serije i filmova). Što zapravo predstavlja knjiga? Vrlo jednostavno. Predstavlja zakon privlačenja. Ili kako je barem jedna osoba u našem životu rekla Kako zračiš, tako i privlačiš. Laički rečeno. Moć je zapravo u nama. U našim mislima. Željama. Svaka riječ koju pomislimo, svaka slika koju zamislimo, svaka ljepota, smijeh, pozitiva, negativa, sve što se nalazi u onom oblaku misli iznad glave, predstavlja nevjerojatnu energiju kojom privlačimo upravo sve te misli. Poput gravitacije. Sve je toliko povezano s nama samima da se jednostavno vraća u točno onom obliku u kojem smo to zamislili. Mi imamo kontrolu nad svime što se događa, sve imamo u svojim rukama, u svojim mislima. Samo treba pronaći tu kontrolu. Treba shvatiti kolika je to moć. Moć kontroliranja svih očekivanih smjerova i strana svijeta. Zvuči jednostavno, znam. U praksi je malo teže. Nema teže borbe od one s vlastitim mislima. S vlastitom glavom. I onim malim glasićem koji uspijeva gospodariti svime. Treniranje nije samo do sporta. Trenirati se mogu i misli, način razmišljanja, shvaćanja. Treba se boriti s glavom. A na kraju u potpunosti preuzeti vlast nad svakom misli. Tom kontrolom moguće je dobiti sve što ste sanjali. Željeli. Možda ne ponija, ali nikada ne znate. Samo je do glave. Do shvaćanja svega što se događa. Načina shvaćanja. Načina gledanja na pozitivno. Negativno. Ma sve. Privlačimo ono što naša glava zamisli i osjeti.

I sada možemo polako povezati sve konce. Složiti sve puzzle. I nakon malo razmišljanja, shvatimo da je zapravo svaki čovjek sam svoj duh iz svjetiljke. Plavi stvor. Dobra duša. Kako god ga želite zvati. Ili bolje možda reći kako god SE želite zvati. Ali zakon privlačenja i plavi stvor zapravo predstavljaju istu tezu. Oboje nekako ispunjavaju sve naše želje. Određuju kako ćemo i što ćemo. Naš način razmišljanja nas određuje. I određuje kako ćemo tretirati sami sebe i svoj put. Što ćemo privući od naših misli. Primiti. Prihvatiti. Što god poželimo, pomislimo, vizualiziramo, naslikamo mislima, to isto ćemo privući, postat će stvarno, realno, vidljivo. Naše misli imaju nevjerojatnu moć. Izvlače iz svih nas tog plavog stvora. Mi postajemo taj plavi stvor i sami sebi ispunjavamo sve želje. Ne govori uzalud ta jedna osoba u našem životu kako zračiš, tako i privlačiš.

?>