SPORT

Kanada će drugi nastup na svome dosad tek drugome svjetskom prvenstvu „odraditi“ s Hrvatskom u nedjelju, 27. studenoga. Utakmicu protiv Belgije izgubili su minimalnim porazom, no reprezentacija je unatoč tomu ostavila prilično dobar dojam.

Kanadski nacionalni tim poznat je pod nadimcima „Les Rouges“ („Crveni“), „Maple Leafs“ („Javorovi listovi“), „The Canucks“ te „Les/The Voyageurs“. Potonji naziv odnosi se ponajprije na neslužbenu grupu podržavatelja koja je osnovana 1996., no prema njima ponekad se naziva i nogometna reprezentacija.

„Canuck“ je odmilica za Kanađanina, a pretpostavlja se da bi mogla dolaziti iz istog izvora iz kojega je i država dobila ime. Naime, na jeziku iz porodice Iroquoian riječ „kanata“ znači „selo“ ili „naselje“. U 16. stoljeću taj se naziv koristio samo za usko područje uz rijeku sv. Lovrijenca, koja povezuje Velika jezera s Atlantskim oceanom. Navedeni ocean je, podsjećamo, njihova veza s Marokom, s obzirom na to da su marokanski „Lavovi s Atlasa“ dobili ime prema gorju i titanu po kojem je nazvan i Atlantik.

Sljedeći domaćini

Kanadi je ovo prvi nastup na Svjetskome nogometnom prvenstvu nakon 36 godina. Kao debitanti svijetu su se predstavili u Meksiku 1986., koje pamtimo po ukupnoj pobjedi Argentine i dvama legendarnim golovima Diega Maradone.

Kanada će, uz SAD i Meksiko, biti jedna od država-domaćina sljedećega Svjetskog nogometnog prvenstva 2026. godine. Zanimljivo je što se u grupi F nalazi i Maroko, koji je također konkurirao za domaćinstvo sljedećega Prvenstva, no na kraju izgubio. To je već peti put da je Maroko bezuspješno nudio domaćinstvo. Bitka se očito ne vodi samo na terenu.

Rane godine kanadskog nogometa, među ostalima, obilježili su i Hrvati. Kako su u tu zemlju doseljavali, osnivali su klubove u mjestima u kojima su se nastanili. Osobito je poznat utjecaj jednog od tih klubova: to je Croatia Toronto, u kojem je igrao i Ivica Grnja, rodom iz Darde. U Meksiku je pak ’86. za nacionalnu ekipu igrao Branko Šegota iz Rijeke.

Za kraj dodajmo da je javorov list vjerojatno najprepoznatljiviji simbol Kanade, a prvi su ga počeli upotrebljavati francuski doseljenici u 18. stoljeću. Nalazi se na kanadskoj državnoj zastavi, ali i na drugim zastavama, grbovima, pečatima i sl. Kanađani još uvijek, u trenutku nastanka ovoga članka, u službenom dosjeu nemaju ubilježen nijedan gol na svjetskim prvenstvima. Hrvatski se navijači vjerojatno nadaju da se to neće promijeniti 27. studenoga …

 

Fotografija: Unsplash

?>