Izložbe

Godina bogata kulturnim događanjima u koprivničkom Kulturno-kreativnom centru Pixell okončana je prvom samostalnom izložbom fotografija mlade umjetnice Viktorije Gašparić. Studentica druge godine medijskog dizajna na Medijskom sveučilištu publici je predstavila 13 svojih uradaka. Riječ je portretima njezinih kolegica s fakulteta te dva autoportreta, na kojima je prikazana rockabilly kultura koja je obilježila četrdesete i pedesete godine prošlog stoljeća.

-Fotografije u boji prikazuju kulturu i stil koji su sredinom prošlog stoljeća bili prisutni u Americi, dok je na crno-bijelim fotografijama prikazan isti stil u Engleskoj. Djevojke koje su se na taj način tamo odijevale nazivale su se teddy girls. Fotografirala sam svoje prijateljice Tamaru, Petru i Miju koje i same vole spomenuti stil. Pred objektivom su se snašle poput pravih modela, pratile su moje upute, bile su izvrsne. Zapravo, fotografiranje je bilo svojevrsni šećer na kraju, prije toga su morale proći kroz moje ruke zbog frizura, make-upa i stylinga – priča Viktorija Gašparić.

Za prikaz rockabillyja, dodaje, odlučila se želeći upoznati druge s kulturom i stilom koji i sama prakticira u privatnom životu. Oduševljava je, kaže, to modno razdoblje pa je se uglavnom može vidjeti u odjevnim kombinacijama inspiriranima upravo rockabillyjem. Gašparić se, inače, fotografiranjem bavi posljednje tri godine. Njezin talent primijetili su drugi, i to na običnim fotografijama načinjenima uz pomoć mobitela. S vremenom je nastavila razvijati svoj dar, nabavila je profesionalnu opremu, a rezultat trogodišnjeg truda upravo je spomenuta izložba u Pixellu. S fotoaparatom u ruci Gašparić se vidi i u budućnosti.

-Iduće godine planiram se prijaviti na Fotosofiu, seminar za usavršavanje fotografskih vještina koji organizira i vodi poznati fotograf Damir Hoyka. To mi neće biti prvi susret s njim. Naime, upravo su me njegovi pozitivni komentari mojih fotografija načinjenih mobitelom prije nekoliko godina potaknuli da se ovime počnem ozbiljnije baviti. Drago mi je zbog toga. Vjerujem kako će moje fotografije s vremenom biti sve bolje – otkriva mlada umjetnica.

viktorija gasparic 1

?>