DRUŠTVO

Mlada atletičarka Sara Š. (24) je prošle godine nakon prvog lockdowna, nakon šest godina života u Zagrebu, odlučila spakirati kofere i vratiti se u svoje rodno mjesto, u Pitomaču. Za razliku od većine mladih koji danas bježe iz malih mjesta u veće gradove, Sara je izuzetak.

Danas, nakon više od godinu dana stanovanja kod kuće mnogo se toga za nju promijenilo. Najveća stvar je pronalazak nove ljubavi i strasti prema trčanju te ljubavi prema kuhanju.

Nakon skoro šest godina života, učenja i rada, u frizerskoj struci u Zagrebu, povratak u manju sredinu je bilo osvježenje. Nema one užurbanosti i nekako je sve mirnije i kao da vrijeme ide sporije.“, rekla je Sara.

S druge strane povratak u manju sredinu ima i svojih mana, u usporedbi sa Zagrebom malo mjesto poput Pitomače nema toliko toga za ponuditi.

Najviše mi fale izlasci u kino, dobri koncerti, pivo iz Malog Mede i trčanje na Jarunu ili u Maksimiru.“, prisjetila se nostalgično.

Kao neke od prednosti grada, Sara je istaknula to što se uvijek nešto događa i uvijek postoji neko zanimljivo mjesto za posjetiti. U odnosu na selo koje nema velik izbor sadržaja, pogotovo za mlade. „Brzo možeš upasti u neku rutinu gdje ti dan postane isti kao prethodni.“, istaknula je kako život na selu može lako dosaditi.

Pronalazak novih hobija

Kako bi suzbila monotoniju života u malom mjestu, Sara si je pronašla nekoliko hobija, trčanje i kuhanje postalo je dio njezine svakodnevice. Trenira šest dana u tjednu, trči po pet, deset, a ponekad i dvadeset kilometara. Istrčala je i svoj prvi polumaraton sa svojim ocem koji joj je ujedno i trener i najveća podrška. Iz rekreativnog trčanja prešla je u ozbiljnije odnosno natjecateljske vode.

Slika s jednog Sarinog treninga

Osim trčanja, Sari je jedna od glavnih zanimacija i kuhanje. Ljubav i inspiraciju za kuhanjem Sara je oduvijek imala, a tijekom korona krize zbog viška slobodnog vremena odlučila je otvoriti i svoj Instagram profil Navek gladna na kojem redovito dijeli svoje najdraže recepte i slike slasnih deserta i ostalih kuharskih umijeća.

Dosta se toga promijenilo, od samostalnog života do povratka u roditeljsko gnijezdo i moje prilagođavanje na to. No sada mi se već sve to čini normalno i navikla sam se na „novi“ život.“


Izvor fotografija: Ana Špiranec/Privatna arhiva

?>