DRUŠTVO

U ponedjeljak, 5. studenog 2018. godine, povodom Dana grada Koprivnice,  u Sveučilišnom centru Koprivnica održano je  gostujuće predavanje novinarke, voditeljice i urednice istraživačke emisije “Provjereno”, Ivane Paradžiković. Emisija “Provjereno” emitira se na Novoj TV već 11 godina, a Ivana Paradžiković je upravo ona koja je od samih početaka dio te emisije. Tijekom predavanja, sa studentima je podijelila zanimljive informacije o svojoj karijeri, istraživačkom novinarstvu, kao svojoj najvećoj strasti, te o velikoj ljubavi prema emisiji “Provjereno”.

 

Početci Ivane Paradžiković na Novoj TV bili su 2002. godine, no istraživačko novinarstvo je bilo ono čemu je ona najviše težila. Odličnu priliku za to dobila je 2007. godine, početkom emitiranja emisije “Provjereno”. Navela je kako se “Provjereno”, kakvo je bilo nekad, uvelike razlikuje u odnosu na danas te da je cijeli tim odrastao i naučio mnogo kroz godine rada koje su iza njih. Iza njih je i mnogo uspješnih priča, a ono čime se svi vode je slušanje instinkta i srca. Također navodi kako su emocije nezaobilazni i svakodnevni dio njihovog posla. „Mi ulazimo u njihove živote i dopuštamo njima da uđu u naše, zato se toliko žestoko borimo za njih.“

„Gledatelji nas vole jer znaju da će na kraju ipak biti sve dobro“

Ivana Paradžiković navodi kako priče biraju u odnosu na to što zanima i muči ljude, ali da, pritom, ne zaborave što ih veseli i čemu se raduju. Nakon odabira priča, novinari odlaze na teren i sakupljaju potrebne materijale, a nakon toga počinje sastavljanje i montiranje emisije. „Uvijek vodimo računa, budući da su na početku teške, zahtjevne i komplicirane priče, da za kraj damo neke toplije priče te da na taj način stvorimo balans.“ Također, dodaje kako je bogatstvo emisije upravo u tome što nikada nije definirana. U redakciji “Provjerenog” trenutno je 6 novinara koji rade i dijele sve poslove. „Mi svoju plaću moramo zaradit, moramo radit jer netko to ocjenjuje. Postavili smo vrlo visoku ljestvicu i to je ono što nas čini uspješnim.“ “Provjereno” iza sebe ima mnogo nagrada, a kako navodi Ivana Paradžiković,  najveće prijetnje i najružnije komentare u karijeri dobila je zbog posvete nagrade “Krunoslav Sukić” djevojčici Aleksandri Zec s kojom je dijelila jednako teško djetinjstvo. „Moramo moći kao društvo, da bi mogli napredovat, prestati brojati krvna zrnca i izdvajati Srbe i Hrvate“, bila je njezina poruka mira i tolerancije koja, kako kaže, nije naišla na plodno tlo u tom trenutku, no navodi kako bi opet učinila isto.

 

?>