SVEUČILIŠTE SJEVER

U sklopu predmeta Medijska istraživanja studenti su u ponedjeljak s početkom u 16:00 sati na Sveučilištu Sjever u Koprivnici održali konferenciju povodom izlaganja istraživačkih radova.

Početkom semestra studenti su imali zadatak odabrati teme svojih istraživanja. Na temelju toga izrađivali su istraživačke nacrte, a zatim koristili istraživačke metode kako bi dobili odgovore na istraživačka pitanja i rasvijetlili problematiku fenomena koje su istraživali.

Cilj konferencije redovnih i izvanrednih studenata Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo bio je izlaganje i prezentacija radova na kojima su studenti radili ovaj semestar. Nositeljica kolegija te mentorica izv.prof. dr. sc. Željka Bagarić otvorila je konferenciju te ohrabrila studente prije početka izlaganja. Predstavljena 22 rada obuhvatila su različita tematska područja unutar medijskih istraživanja. Studenti su pretežno obrađivali načine medijskih izvještavanja o aktualnim temama te iskustva javnosti s različitim medijskim fenomenima.

Konferencija je bila izuzetno uspješna. Studenti su pokazali visoku razinu angažiranosti i kreativnosti u svojim istraživačkim radovima, a sve to kroz upoznavanje s osnovnim pojmovima i načinima izrade istraživačkog rada.

Tijekom održane konferencije organizirana je i pauza za okrepu. Mentorica izv.prof.dr.sc. Bagarić svoje je studente počastila grickalicama i sokovima, što je još više opustilo studente: „Jako su mi se svidjele grickalice i sok koje su pomogle u smirivanju straha. Do sada  nam nijedan profesor nije to omogućio“, izjavila je Klara Kranželić, jedna od sudionica.
I drugi studenti su nam priznali kako su bili prilično nervozni oko ishoda izlaganja, no na kraju su ipak i više nego uspješno odradili svoj zadatak: „Nakon početne treme, slatko i slano osvježenje koje je osigurala naša profesorica, bila sam potpuno spremna za izlaganje svog istraživačkog rada“, izjavila je Vanja Možanić.

Njezin je kolega Hrvoje Pukšec na pitanje o tome kako je prošlo izlaganje odgovorio: „ Ma super. Glavno da smo preživjeli“.  Hrvoje je također istaknuo kako ga se jedno izlaganje posebno dojmilo, no nije htio otkriti o kojem je izlaganju riječ.

Student Antun Bobonj nije krio oduševljenje svojim izlaganjem te je pohvalio mentoricu: „Današnja konferencija mi se dopala, atmosfera je bila vrlo opuštena, a to je profesorica postigla svojom ljubaznošću i opuštenošću. Što se tiče mog izlaganja, jako sam zadovoljan, ljudi su ga doživjeli vrlo zabavno!“.
Osim izlaganja svojih radova, studenti su također imali priliku naučiti nešto novo od svojih kolega: „Ugodno sam iznenađena današnjom konferencijom. Slušala sam vrlo zanimljiva izlaganja svojih kolega i naučila puno novih stvari!“, izjavila je Marija Starčević.

Studenti su kroz protekla tri mjeseca uložili puno truda, rada i vremena kako bi odradili svoje zadatke. Zadovoljna mentorica istaknula je kako je imala vrlo tešku ulogu s obzirom na to da je trebala studente uvesti u istraživački proces i dobiti ovakve rezultate. Na kraju se dotaknula i načina pristupa istraživačkom procesu, koji, iako se čini jednostavan, od studenata iziskuje puno odgovornosti i razmišljanja: „Treba biti odgovoran prema riječima koje koristimo i odnosima koje možda ne razumijemo, a tako olako govorimo. Jer ništa nije jednostavno, sve što je vezano za ljude je iznimno kompleksno, a opet saznajemo svašta“. Ovom filozofskom porukom pozdravila je sve studente i poručila kako ubuduće mogu zabljesnuti i u drugim područjima.


?>