DRUŠTVO

 

 

Predavanje na kolegiju poslovne i medijske etike potaknulo me da napišem nekoliko rečenica o čovjeku koji je uvijek govorio istinu i koji je još uvijek govori.

Naime, riječ je o kontroverznom istraživačkom novinaru Domagoju Margetiću koji danas već 39-ti dan štrajka glađu, a razlog štrajka su brojne prijetnje smrću. Prijetnje je počeo dobivati krajem srpnja ove godine, a iste je prijavio PU Zagrebačkoj koja nije reagirala.

Jedan od ključnih elemenata novinarskog posla je  istinitost, a žalosno je da u 21. stoljeću čovjeku koji govori i istražuje istinu te nam otvara oči – prijete smrću. Također, žalosno je da nema potporu od policije, Vlade i Hrvatskog novinarskog društva da istina dođe na vidjelo. Umjesto potpore i sigurnosti oduzeli su mu obitelj, egzistenciju te ga diskreditiraju.

Zbog čega? Zbog toga što sebe, svoj novinarski posao nije prodao. Od rođenja nas uče da govorimo istinu, da se borimo za nju i sada na  fakultetu govore kako je ISTINA ključ svega, da je ISTINA ključ novinarstva. Čovjek je radio samo svoj posao, istraživao je i došao je do istine koja se nije svidjela „velikima“. Sramotno je da je čovjek izgubio sve i to zbog istine.

Očito se današnje novinarstvo treba bazirati na traženju onog što je poželjno, a ne ono što je istinito.

Pozivam sve zainteresirane da potpišu apel naslovljen kao – “Deklaracija Sloboda novinarstvu”, kako bi podržali ovoga čovjeka.

Više o deklaraciji pročitajte ovdje.

?>