KULTURA

Najpoznatiji irski plesači stepa „Lord of the Dance“ stigli su ponovno u Hrvatsku kako bi obilježili svoj tradicionalan blagdan, Dan Sv. Patrika. U sklopu turneje koja obuhvaća čak 22 grada svoje mjesto našao je i Varaždin. Ondje su u Gradskoj sportskoj dvorani na Dravi svim ljubiteljima plesa i irske kulture priredili nezaboravan spektakl.

Osim u odličnim plesnim koreografijama publika je imala prilike uživati i u glazbi, scenografiji te kostimima. Spektakl su otvorili steperi, a pridružile su im se balerine, pjevačica te dvije violinistice koje su plesačima diktirale ritam. Nakon 45 minuta protagonisti showa su predahnuli 15-ak minuta i napunili baterije za drugi dio performansa u kojem su nastavili oduševljavati publiku novom koreografijom i u drugačijim kostimima.

Plesna atrakcija „Lord Of The Dance“ je od početaka nizala uspjehe i slovila za najprodavaniju plesnu priredbu na svijetu, a sve to pod autorskom palicom glasovitog irskog plesača i koreografa Michaela Flatleyja. Dosad je ovaj plesni spektakl vidjelo više od 100 milijuna ljudi u preko 40 zemalja, a trenutno postoje tri ansambla koja ga usporedno izvode po cijelom svijetu.

Premijera je održana početkom srpnja 1996, a već 1997. „Lord Of The Dance“ debitira u SAD-u s 13 rasprodanih predstava u njujorškom Radio City Music Hallu te sudjeluje u programu dodjele Oscara. U tri postave nastupa 200 plesača prosječne starosti 22 godine, uz dodatak 20 profesionalaca koji se brinu o scenografiji, koreografiji, svjetlu, zvuku i 1200 kostima koliko ih ukupno koriste svi ansambli.

Bez obzira na prilično visoku cijenu karata varaždinska dovorana je bila ispunjena ljubiteljima plesa. Onima koji su već gledali „Lord of the Dance“ u Hrvatskoj nije moglo biti dosadno jer se u samom showu redovito rade izmjene, a ovim su nastupom u Varaždinu irski steperi još jednom opravdali titulu kraljeva plesa.

?>