Glazba

Upoznajte “Savant”, autorski heavy metal bend, koji za razliku od svih drugih bendova u županiji, isključivo je autorski bend koji žari i pali Koprivnicom.

Savant je autorski heavy metal bend iz Koprivnice kojeg čine Goran Fabijanović  kao glavni vokal, Vedran Hrenić  gitara i back vokal, Mario Vrabelj  gitara i back vokal, Leo Benkek  bas gitara i  back vokal te Branko Pleadin na bunjevima.

Bend je nastao raspadom koprivničke rock grupe Katarza, negdje 2007. godine. Osnovali su ga Goran Fabijanović i Vedran Hrenić težeći žešćem zvuku. Ideja za ime benda nastala je nakon mnogo neprospavanih noći tražeći adekvatno ime koje bi karakteriziralo osebujnost i raznolikost pjesama. Kada su uvidjeli da takvo ime ne postoji, nazvali su bend “Savant” (mudrac).

Tijekom godina Savant je dosta svirao po raznim festivalima i moto susretima. Bio je support bend Općoj Opasnosti u Koprivnici. Pula, Zagreb, Osijek, Varaždin, Virovitica, neki su od gradova gdje je Savant  predstavio svoje pjesme. Zbog problema s nemogućnošću pronalaska adekvatnih muzičara, dosta su pauzirali, što se odražavalo na količine svirki.

45074614_1152333128254607_7466388271401009152_n

Početkom 2018. godine “Savant” ima kompletnu postavu i spreman je za nastupe. Na pitanje koji su im uzori po pitanju glazbe Vedran je odgovorio kako ne može odgovoriti u ime ostalih članova, no on osobno baš i nema uzora.

“Ugledamo se na sebe. Da li naše pjesme podsjećaju na neki bend, vjerojatno da, ali ne želimo kopirati niti zvučati na nikoga.„

Kako kažu – “Savant” nije alternativni bend.

„Pjevamo isključivo na hrvatskom jeziku što dosta heavy metal bendova u hrvatskoj izbjegava. Smatramo da se na hrvatskom jeziku možemo kvalitetnije izraziti i poslati poruku fanovima.“

“Savant” je isključivo autorski bend. U prošlosti se sviralo ponešto obrada, koje su više-manje zahtijevali moto klubovi, ali odluka je pala – čemu svirati tuđe, ako imaju svoje. Imaju oko 40-tak svojih pjesama. Na pitanje koji su im daljni planovi u karijeri i što planiraju ove ili sljedeće godine odgovaraju kako su ove godine u rujnu potpisali s “Miner Recording-om” iz Srbije izdavanje albuma prvijenca. Snimali su ga sami u kućnom studiju i prostoriji za vježbanje. Album pod nazivom „Priče kraj ognjišta“ očekuje se ovih dana i sastoji se od 9 pjesama. (8 plus Intro). Nakon izlaska albuma, planiraju napraviti neko predstavljanje albuma, kao i svirke na području bivše Jugoslavije.

Na pitanje kako komentiraju alternativnu scenu u Hrvatskoj, Vedran kaže:

„Kao što sam prije napomenuo, ne slušam i ne pratim domaću scenu, pa nije zgodno komentirati nešto što ne znam. Ono što znam je, da mjesta za heavy metal svirku ima sve manje. Pogotovo u manjim gradovima.“
Spot za pjesmu “Posljednje Svitanje” možete pogledati ovdje:

 

Ostatak stvari možete poslušati na njihovo YouTube kanalu.

Za više informacija i opće objave benda posjetite njihovu Facebook stranicu.

 

?>