SPORT

Tatjana Ravlić iz Velike Gorice je strastvena trkačica. Sa svojih 37 godina pretrčala je već tisuće kilometara i oborila mnoge vlastite rekorde. Kada napusti uredske prostorije obuva tenisice i kreće u novu sportsku avanturu i pomicanje fizičkih i mentalnih granica. Pitali smo je što ju pokreće, zašto trči i zašto ovaj sport promovira svima.

Kada i zašto ste počeli trčati?
Počela sam prije 10-ak godina. Dogodila se kombinacija treniranja u teretani, te mi je trener ubacio i treninge trčanja. U isto vrijeme mi je prijateljica počela raditi u Nike-u te preporučila neke stvari u vezi trčanja, a kada krenete nekako vas “uzme”.

trk1
Što vas je motiviralo da se odlučite baš za trčanje?
U mom slučaju to je bio splet okolnosti ali dogodio se i kemijski aspekt samog trčanja. Kada trčite ispušta se serotonin i sretni ste. Doista jeste. To nije samo priča kojima se nastoji motivirati ljude da se pokrenu. Zato se mnogi „navuku“ na ovaj sport jer dobivaju svakodnevnu dozu sreće.
Kada su vidljivi prvi rezultati?
Ovisi što smatrate kao rezultat. Meni je svaki novi “run” (trk) bio rezultat, jer sam mogla trčati duže. Rasla mi je izdržljivost i snaga. Na svakom  treningu pomičete svoje granice što stvara dodatnu motivaciju. Nakon nekog vremena, ako imate strukturirani trening, trčite i brže. Nakon 2-3 mjeseca trčanja i vaše tijelo poprima ljepši izgled. Masne naslage se tope, a njihovo mjesto zauzimaju mišići.

trk2
Stvara li trčanje neku vrstu ovisnosti?
Trčanje je više od sporta. Apsolutno stvara ovisnost, ali onu pozitivnu.

trk3
Sudjelovali ste na nekim značajnim utrkama. Je li to stepenica više nakon rekreativnog trčanja da se izbjegne monotonija?
Trke su dosta veliki poticaj ako si posložite to “zdravo” u glavi. Kada krenete s natjecanjima najčešće ste u sveukupnom poretku dosta nisko, a ako trenirate marljivo napredujete pa vidite napredak kako u minutama tako i u poretku. Osim toga, upoznajete zanimljive osobe iz cijelog svijeta koji imaju slične interese.

trk4
Kako se nosite s ozljedama i raznim krizama?
Teško. Ako je ozljeda lagana i kratkotrajna, radite sve ostale mišiće koji vam trebaju za trk, ali ako je teška i morate gotovo sve ispočetka (dogodilo mi se više puta) nije lako, jer u glavi imate jedanu “spremu”, a tijelo to ne prati.
Mnoga istraživanja pokazuju da su Hrvati pri vrhu ljestvice pretilosti u Europi pa i u svijetu. Poznajete li neke pozitivne primjere fizičke transformacije zahvaljujući trčanju?
Da, makar kod pretilosti prvi korak tjelovježbe bude samo hod, a nakon toga trčanje. Kretanje je temelj zdravlja i dobrog izgleda. Trčanje snažno ubrzava metabolizam pa nakon nekog vremena praktički možete jesti što god želite jer trčanje sve kalorije uništi.
Što sve početnik treba znati prije nego što prvi put obuje tenisice za jogging?
Početnik bi trebao znati što želi od trčanja i koji tip trka/gaza ima tj. da li želi trčati po cesti ili šumi, te da li je pronator ili supinator (anatomske predispozicije).

trk5
Ima li trčanje nedostatke i može li se preporučiti svakome?
Trčanje se može preporučiti svima, ako osoba nema zdravstvenih problema, jogging može biti samo plus. Ako osoba ima zdravstvene probleme neka se prvo savjetuje s liječnikom. Treba krenuti što ranije i usvojiti ovu zdravu naviku za cijeli život. Mnogi problemi se riješe na trkaćoj stazi. Izbacuje se stres i frustracije iz organizma. Trčanje poboljšava pamćenje i koncentraciju. Oblikuje sve mišiće. Donosi pozitivan stav prema životu. Upornost, ustrajnost koja se stječe u trčanju prenosi se na fakultet, radno mjesto, u zajednicu. Ne mogu ni nabrojati sve kvalitete trčanja. Jednom kada se „zakačite“ na trčanje, „zakačeni“ ste za cijeli život.

trk6

 

?>