Glazba

Nisu svi bendovi isti, niti su svi bendovi bendovi. Neki od njih pod krinkom benda pokušavaju zaštiti zmajeve i ostala mitska bića. Dobrodošli u Svijet Zmajara!

  1. Tko i što je Zmajar?

Zmajar je zajednica neistomišljenika s glavnim fokusom na njegu i zbrinjavanje zmajeva. Česta je zabluda u ovom modernom društvu da zmajevi ne postoje, no to ne može biti dalje od istine. Oni itekako postoje te su dokazi posvuda oko nas. Mi ulazimo u tu priču ne kao netko tko želi promovirati njihovo postojanje, nego nam je glavna briga njihova nježna integracija u današnje društvo. Oni jesu nagle ćudi i opakog karaktera, no mi kao zajednica vjerujemo da postoji način za dijeljenje života s čovjekom. Trenutačni najaktivniji članovi Zmajarske zajednice su Jura Ščapec, Kristijan Vučaj, Vinko Vujec i njegov brat Vedran također. Sam “bend” Zmajar zapravo je audio-vizualni produkt naših sastanaka i druženja sa zmajevima.

  • Kako ste došli do imena Zmajar i kako je uopće nastao Zmajar?

Pa početak naše zajednice mogli bismo reći da je počeo u 4 st. kad je Sveti Jura spasio Zmaja od opake vještice. Povijesni i religiozni izvori naravno drugačije pripovijedaju tu priču. Ti izvori pokušavaju ocrniti zmajeve predstavljajući ih kao neumne zvijeri željne razno raznih ljudskih poroka. Ta retorika i stigma naravno nije dugo potrajala te su ih ti “zli” ljudi odlučili potpuno izbaciti iz postojanja i svesti ih samo na mitološka bića. Naravno, postoje i druge tradicije koje zapravo slave to predivno biće. Najpoznatija je kineska tradicija koja ih izdiže kao božanska bića.

  • Kao bend imate vrlo zanimljive instrumente, jeste li pohađali glazbenu školu ili je netko samouk?

Instrumenti koje koristimo reference su na naše Zmajeve. Jurin Zmaj, Eglondil, je zmaj nježna karaktera s mnogo neiskorištenog potencijala (ukulele). Vinkov Zmaj Ehnot – pouzdan i siguran, duša svake zabave, no neprimjetan (kontrabas). Kristijanov Zmaj Rafo, zletanac s toliko nevjerojatnom količinom vrlina da se neke pretvaraju u mane, multiinstrumentalist (melodika, usna harmonika, klavir…). I naravno, Vedranov Zmaj Bonzo – spontan, uvijek spreman za zabavu, no nevjerojatno točan (udaraljke). Naravno moramo predstaviti i počasne zmajare Branu Noraca , Krešu Avara i Marinu Uzelac koji su još u procesu pripitomljavanja zmajeva.

  • Koji su vam uzori po pitanju glazbe?

Uzori su nam oni koji ustraju, borci, antijunaci…

  • Izdali  ste svoji prvi demo album? Kako je prolazilo snimanje?

Haha, pošto trenutačno živimo na releaciji Zagreb – Varaždin, bilo je tu manjih problema. Najveći problem imali smo pred snimanje gdje zmajevi nisu bili zadovoljni  našom odlukom o autorskim pravima, no na kraju smo ipak dostigli kakav-takav dogovor.

  • Naslovna slika albuma vrlo je zanimljiva jer prikazuje vrlo slatku svinjicu za obiteljskim stolom. Odakle svinjica i kako joj je ime? I je li njoj posvećena pjesma Svinjica?

Pjesma Svinjica zapravo je nastala u dosta čudnim okolnostima. Naime, poznato je da su zmajevi mesožderi te smo mi kao zajednica morali osnovati mali OPG da bismo ih mogli prehraniti. Sve je to normalno funkcioniralo, dok se jednom od Zmajeva svinjica Gudu nije povjerila te je određeni postotak njih postao veganima. Sama je fotografija komentar na to. Mičemo svinjicu od noža te nam se ona pridružuje za obiteljskim stolom. Od tada, osim svinjica, našem su se društvu pridružile raznorazne domaće životinje.

  • Koji su vam poslovni planovi za 2019. godinu?

Sa zmajevima se nikad ne zna. Danas su tu, a sutra već na putu za Ameriku. Doduše, mi smo i dalje tu pa možete očekivati koncertiće i album do polovice godine.

Dečke možete poslušati i pogledati na ovom preslatkom video uratku:

foto: Zmajar

?>