DRUŠTVO

Svaki student zna kako je prilikom priprema za ispite, seminare i slično. Stoga kao dobar “ispušni ventil” služe nam događaji koje organiziraju razne udruge. Jedna od takvih udruga je Udruga podravskih studenata koju vodi Ivan Kičinbaći. Kao kamen temeljac udruge, Ivan ističe da su sport, zabava i kvalitetno druženje studenata i svih mladih. Nešto više o samoj udruzi, njenom djelovanju te o budućnosti Udruge rekao nam je Ivan.

 

slika111401270_1612958475613324_2290899281873373567_n


Koliko dugo djeluje Udruga podravskih studenata?

Udruga pod nazivom Udruga športske rekreacije podravskih studenata djeluje od 2007. godine, a ona je proizašla iz Udruge podravskih studenata. UPS je uspostavio temelje UŠRPS-a. Udruga podravskih studenata je počela s djelovanjem 1994., ali i završila 2007., kada nastaje nova Udruga športske rekreacije podravskih studenata. UŠRPS je nastavio s istim radom kao i UPS, ali dodao i sportsku rekreaciju u rad Udruge.

Čime se bavi Udruga?

Udruga se bavi promicanjem športske rekreacije među mladima; skrbi o očuvanju i održavanju zdravlja mladih poticanjem na bavljenje tjelesnim vježbanjem i sportskim aktivnostima. Zbog ovih ciljeva imamo različite turnire (nogomet, odbojka…) i termin u sportskoj dvorani gdje se dečki svaki vikend okupljaju i druže uz nogomet. Kod svih događanja koje organiziramo uvijek naglašavamo da je cilj u druženju i prijateljstvu, a ne natjecanje. Na nogometni turnir Vinko Česi Česka, koji organiziramo u travnju svake godine, dolaze studentske ekipe iz cijele Hrvatske (Šibenčani, Labinjani, Zadrani, Hercegovci). Osim sportskih događaja, organiziramo različite fešte, druženja, kartanje bele, festivale…

turnir_-vinko-cesi-ceska

Kakve ste sve događaje do sada organizirali?

Baš smo popunili svoj portfolio s različitim događajima. Od spomenutog nogometnog turnira, kartanje bele, Podravske fešte po cijeloj Hrvatskoj, turnir u streetballu na gradskom trgu u Koprivnici, biciklijade po Podravini, rafting, inozemni izleti; zatim smo se odlučili napraviti jedan ogroman događaj koji bi ujedinio sve od navedenog i tako je nastala SHOWderica.

Kakve su reakcije posjetitelja?

Na svim događanjima su odlične reakcije. Podravske fešte se pamte godinama, to je sad već tradicionalna fešta, brucošijada u Zagrebu. Prošle godine smo ju malo proširili na Osijek, a već nekoliko godina je u Varaždinu. Planira se nešto i u Rijeci, a ovaj vikend 28. listopada je naravno i u Koprivnici.

showderica_fotografija-krsto-jakupek

Osim na koprivničkom području, organizirate razne događaje po Zagrebu. Koje?

U Zagrebu organiziramo Podravske fešte, ali i druženja u Podravcu. Podravec je jedan mali kafić, prostor koji je uređen u podravskom štihu, gdje možeš popiti domaći gemišt i družiti se s Podravcima. Organiziramo turnir u beli. Mjesečno jednom ili dvaput, ovisno o kolokvijima. Turnir se održava u osam kola, pa tamo negdje u svibnju napravimo masters, gdje igraju svi pobjednici osmog kola.

Što mi možete reći o eventu SHOWderica?

Puno toga. To je jedan event koji nam je pružio puno zadovoljstva, muke, odricanja, iskustva i sreće. Kad smo započinjali, nismo bili svjesni da će imati takav utjecaj na razvoj samog jezera Šoderice. Cilj nam je bio prvenstveno vratiti dobru riječ i sjaj Podravskom biseru i čim smo krenuli s objavama i najavama, odmah su krenuli i pozitivni komentari. Osim komentara, pomoć i podrška nam se pružila sa svih strana. Od obrtnika, partnera, sponzora i donatora pa do stanovnika koji žive na Šoderici. Svi su bili oduševljeni idejom revitalizacije jezera, jer pamte ona dobra vremena osamdesetih i devedesetih godina. SHOWdericom smo željeli revitalizirati jezero i iznimno smo ponosni što smo učinili to sa snagom mladih ljudi. Prve godine volontiralo je oko šezdesetak mladih ljudi iz cijele Hrvatske.

SHOWdericom smo željeli i mladima ponuditi iskustvo, te da ostave trag na ovom projektu. Oduvijek je jedan od ciljeva Udruge bio stvoriti mjesto koje će biti otvoreno za mlade i njihove ideje. SHOWderica i Udruga to su omogućile i nikad nismo stavljali neki osobni interes ispred toga.

gert

Nas ne zanima slava, ne želimo svoja imena u medijima, želimo samo stvoriti prostor za mlade, prostor u smislu više mogućnosti kojima će se potrebe mladih i njihove sposobnosti i potencijal shvatiti ozbiljno. Mlada osoba od 20, 23 ili 26 godina je itekako sposobna misliti svojom glavom, na kreativne ideje koje pozdravljamo i koje se mogu iskoristiti za dobrobit čitave zajednice. Te ideje i mladi kao dio zajednice se ne smiju stavljati po strani pod geslom “ima vremena za vas, kaj vi znate”. Mladim osobama treba ostaviti prostora jer mladi više nisu budućnost, mladi su sadašnjost, te im priznati njihove zasluge. SHOWdericom smo pokazali što mladi mogu, a taj naš rad je priznat od strane javnosti.

Uskoro nam se bliži UŠRPS Brucošijada Koprivnica. Kakva su Vam očekivanja?

Organizatori već par godina imaju flešbekove od tih Podravskih fešti. O njima se priča čak i par tjedana poslije. Očekujemo dobar party, rasprodani ulaz, party do jutra, super fotke i slab mamurluk. Evo to su nam očekivanja. Sve je realno, osim slabog mamurluka.

showderica-fotografija-marko-hanzekovic

Koji su Vam planovi za budućnost?

Želimo nastaviti ovako kako sada ide. SHOWderica je napravila ogroman hype u našem kraju. Želimo je proširiti, želimo da za festival znaju mladi iz svih krajeva Hrvatske, pa i šire. Lijepi i mali festival kraj jezera. Udruga uvijek ima otvorena vrata za nove članove, te ovim putem pozivam studente Sveučilišta Sjever da nam se pridruže i da pokažu svoje mogućnosti. Volimo se družiti, zajedno popiti kavu i pivo, zato nas slobodno kontaktirajte ako imate kakve ideje i planove. Pokažite da ste vi sadašnjost ovog grada i države. Nađimo se, pa nam vi recite koji su nam planovi za budućnost.

?>