DRUŠTVO

Da uspon može doći nenadano, potvrđuje nam mlada Vinkovčanka Filipa Sorko koja je 2017. godine zajedno sa svojom sestričnom Petrom Egić odnijela pobjedu u kulinarskom showu 3, 2, 1 kuhaj. Djevojka kojoj kreativnosti i ambicioznosti zasigurno ne manjka. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, a poslije toga upisala je i Talijansku gastro akademiju Alma. Kako kaže, pobjeda joj je bila samo odskočna daska u njezinoj daljnjoj karijeri. Organizira Tajne večere koje su specifične po lokacijama na kojima se nalaze i izrađuje šalice za kojima su mnogi obožavatelji poludjeli. 

Možeš li mi reći kako to da nisi ostala u dizajnerskim vodama, već si prešla u kulinarstvo?

Nikada nisam htjela ograničavati svoju kreativnost i želju za otkrivanjem novih načina kako ju izraziti. Mislim da se nikada ne bih mogla baviti samo jednom stvari u životu, već se svako malo volim okušati u nečem novom te vidjeti gdje će me to dovesti. To što sam trenutno više u kulinarstvu nego u modi, nikako ne znači da me ona prestala zanimati, nego se jednostavno, spletom okolnosti dogodilo to da je gastronomija trenutno u mom životu više u centru pažnje.

Kako ste došle na ideju prijaviti se na kulinarski show Tri, dva, jedan – kuhaj!?

Moram priznati da to nikako nije bila moja ideja. Štoviše, ta ideja mi se na početku čak nije nimalo sviđala i na prvu sam ju odbacila. No, moja sestrična Petra je bila uporna da se prijavimo te sam, vidjevši koliku ona ima želju za tim, ipak na kraju pristala.

Poslije pobjede u showu ti ne posustaješ već nastavljaš s kreativnošću. Zanima me odakle ti ideja za Secret Dinner party?

Ideja o Tajnim večerama javila se već i prije samog natjecanja u showu. Pobjeda u 3 2 1 kuhaj mi je bila samo odlična odskočna daska i vjetar u leđa. Dala mi je samopouzdanja da se napokon okušam u onome što sam htjela, a to je pripremanje Tajnih večera. Gledala sam kako ljudi rade nešto tako slično po cijelome svijetu i željela sam to dovesti i kod nas.

Kako pronalaziš lokacije i kako odabireš sudionike koji će prisustvovati čarobnoj večeri?

Lokacije nekako uvijek dođu meni, bez da ja njih posebno tražim, lokacija je u biti i početak planiranja svake Tajne večere. Sudionici također dođu meni, preko svojih društvenih mreža pozovem sve da se prijave za nadolazeću Tajnu večeru, a oni najbrži i najsretniji dobiju mjesto za stolom.

Pripremaš li već iskušana jela ili se usudiš upustiti u nešto neispitano pa eksperimentiraš?

Na svojim večerama volim ljudima ponuditi nešto što si možda ne bi nikada sami napravili doma ili jedu to jako rijetko. Pa sam tako do sada radila gulaš od goveđeg repa, juhu od celera i kruške, kremu od bijelog graha sa brizlama, rižoto od koprive… I svaki puta to ispadne tako da većinu tih jela pripremam i poslužujem po prvi puta na večerama. I do sada, kažu ljudi, sve je bilo odlično!

Svi imaju neke uzore pa pretpostavljam da imaš i ti. Postoji li neka osoba koja je zaslužna za formiranje tvog kulinarskog stila?

Dosta inspiracije pronalazim među velikanima kulinarstva kao što su Gordon Ramsay, Jamie Oliver, no i medu našim domaćim gastronomima poput Željke Klemenčić. Volim njihove kuharice te često znam pogledati neki njihov recept na Youtubeu kako bih naučila nešto novo i dobila nove ideje.

Vidim da imaš pune ruke posla, sudeći po tvom Instagram profilu. Kreativnosti ti zasigurno ne manjka što potvrđuješ svojim unikatnim proizvodom – Chia chups. Kako se rodila ideja za ovim specifičnim šalicama?

I ovaj moj projekt je, kao i većina ostalih , nastao potpuno spontano. Sve je krenulo sa par točkastih šalica koje je moj dečko, akademski kipar, na moj nagovor, napravio meni za poklon. Ja sam ih stavila na svoj Instagram i lajkovi su počeli pristizati kao ludi. Moj dečko i ja kladili smo se ako brojka pređe određenu granici krećemo u izradu. I tako je i bilo. Od tih prvih 5, 6 komada ja sam trenutno na svojoj negdje 250toj šalici.

Spremaš li nam neki novi proizvod ili ćemo još neko vrijeme uživati u Chia chups dok se ne rodi nova ideja?

Još uvijek imam jako puno upita i narudžbi za Chia cups, tako da ću se još neko vrijeme skoncentrirati na to. Iako uz to, imam i dosta drugih poslova, poput rada na kuharici za mesnice Ravlić, snimanja Delimano reklama, vođenje svojeg Instagram profila, raznih radionica i stiliziranja za snimanja.

Planiraš li svoj život u nastaviti u Rijeci ili imaš želju vratiti se u Vinkovce?

Uvijek mi je u životu lakše bilo odrediti što ne želim nego što želim. Zasada znam da se ne bih nikako vratila u Vinkovce i Slavoniju općenito, nekako me ne privlači. Više se osjećam doma u Primorju i taj kraj mi više odgovara. Opcije su trenutno čini mi se, ili Rijeka, ili Zagreb (ta relacija) ili negdje izvan Hrvatske, voljela bih se ponovo vratiti živjeti u London ili Firencu.

Imaš li u planu, negdje u budućnosti otvoriti vlastiti restoran koji ćemo moći posjetiti kada ogladnimo?

Otvaranje restorana me nije nikada privlačilo i nikada nije bio neki moj dugoročni plan. Ali nikad ne reci nikad!

Foto: Tomislav Šilovinac & Josip Bilić, osobna arhiva

?>