Književnost

 

Najveći međunarodni sajam knjiga svoja vrata je imao otvorena od 13. do 18. studenog i donio je mnogobrojna iznenađenja svim knjigoljupcima.

41. sajam, organiziran od strane Zagrebačkog velesajma, i ove godine je privukao mnoštvo izdavača te u potpunosti nadišao nacionalne okvire i dobio još veći međunarodni značaj, a najveći dokaz tome je upravo povećanje broja inozemnih izlagača. U 6 dana koliko Interliber traje, više od 300 izlagača iz 13 zemalja svijeta privuče oko 130 000 posjetitelja i ponudi preko 200 pratećih programa, kao i gostovanja mnogobrojnih pisaca i stručnjaka. Tradicija koja traje već 41 godinu, odlična je platforma za promociju pisaca, knjiga, čitanja, znanosti i znanja.

Okupljeni knjigoljupci mogli su chekirati svoje popise želja s naslovima i pronaći iste za odlične akcijske cijene. Od dječjih slikovnica i igračaka, preko krimića, ljubića, hororaca i povijesti, do strip junaka koji su palili i žarili scenom prošlosti i sadašnjosti, izbor je bio uistinu velik i svatko je mogao pronaći dugo željene naslove, ali i pronaći brojne nove. Uz fritule u jednoj ruci i vrećicama u drugoj, posjetitelji su mogli uživati u brojnim organiziranim predavanjima i gostujućim čitanjima, kao i povratku nekoliko desetljeća unatrag putem prekopavanja kutija sa starim blagom u obliku gramofonskih ploča.

Interliber je, također, opet imao akciju Knjigodar, u sklopu koje su se sakupljale knjige i potom darovale jednoj školskoj knjižnici koja samostalno nema uvjeta za kvalitetnu obnovu ili dopunu književne građe. Ove godine to je bila Osnovna škola Dragutina Lermana u Brestovcu. Cilj ove akcije je podizanje svijesti o važnosti školskih knjižnica, kao i značaja kvalitetnoga i aktualnog knjižničkog fonda za izgradnju pozitivnih humanističkih vrijednosti i društva znanja.

DSC_0056

Kako bi se tradicija malo ispreplela s inovacijom, ove godine su posjetitelji mogli prisustvovati i prvom sajmu svjetskog obrazovanja u sklopu Interlibera pod nazivom World Education Fair na kojem su mogli saznati sve informacije o studiranju, srednjim školama, jezičnim tečajevima u inozemstvu i Work&Travel USA programu studentske kulturalne razmjene u SAD-u. U sklopu programa, srednjoškolcima, studentima i njihovim roditeljima, predstavili su se predstavnici i profesori inozemnih sveučilišta, privatnih srednjih škola i centara za učenje stranih jezika iz Nizozemske, Švicarske, Austrije, Poljske, Danske, Velike Britanije i mnogih drugih.

Interliber je i ove godine oduševio posjetitelje, kako odličnim naslovima u ponudi, tako i samom organizacijom i inovacijama. Knjige su sretno došle u ruke svojih novih vlasnika, taman da ih drže u neizvjesnosti do sljedeće godine kada će Interliber ponovno otvoriti svoja vrata i svim knjigoljupcima opet pomoći u popunjavanju polica.

?>