Književnost

U svijetu u kojem je sve digitalno, nastala je i Instagram poezija – kratki stihovi koje obožavaju milijuni korisnika ove planetarno popularne društvene mreže. Tako su se na jednom mjestu okupili oni koji uživaju pišući kreativne stihove i oni koji ih vole čitati. I dokazali da poezija nije zastarjela!

Danas najčitaniji pjesnici svoje radove dijele na Instagramu i dosežu ogroman broj pratitelja. Ovaj trend započela je kanađanka Rupi Kaur, možda čak najpoznatija insta-poetkinja koja danas broji 4 milijuna pratitelja. Tu je i maskirani bard koji se naziva Atticus, s 1,5 milijuna sljedbenika u trenutku pisanja ovog teksta. Možemo se složiti da su to poprilično ogromni brojevi za pjesnike.

Unatoč svojoj popularnosti, instagram pjesnici čest su predmet diskusije. Njihova poezija ponekad je prepuna klišeja do te mjere da će vas zaboliti zubi. S druge strane, da ih ljudi ne vole čitati, ne bi imali toliko pratitelja.

Instagram djeluje na način da naglašava slike preko teksta i tako omogućuje čitateljima da se na potpuno nov način susretnu sa starim lirskim modusima. Pjesme na Instagramu se dijele, lajkaju i spremaju kao slike, a ne kao tekstualne datoteke, čime njihova vizualna prezentacija preuzima glavnu ulogu. No, umjesto da istražuju inovativne tekstualne stilove i fontove koji su danas dostupni putem klika na mišu, većina Insta-pjesnika koristi nostalgične vizualne znakove. Pišu ukrašene skripte, koriste stare pisaće mašine i svoj rad predstavljaju na bogato teksturiranom papiru uz vrlo malo ili nimalo ilustracija. Takve tehnike ironično se koriste na Instagramu da bi se potvrdila tradicionalna predodžba da pjesnički izraz izgleda turobno i papirnato.

Obzirom Instagram zahtijeva da svaka objava bude slika ili video, bilo bi za očekivati da će pjesnici radije odabrati društvenu mrežu poput Facebooka, koja je temeljena i na tekstualnom sadržaju. S druge strane, Instagram potiče vizualnu retoriku osobne autentičnosti i mnogi pjesnici osim svojih uradaka dijele i klasične Instagram fotografije – hranu, selfije, putovanja i prirodu i tako stvaraju osjećaj bliskosti s pratiteljima.

Primjer Rupi Kaur slijedili su mnogi, kao što su: Warsan Shire, Yrsa Daley-Ward i Cleo Wild. Jedna od njih je i Instagram profil Ankorana iza kojeg se krije misteriozna Dalmatinka koja piše pjesme na dijalektu i osvaja srca svojom jednostavnošću, iskrenošću i toplinom. Više je od dvije tisuće onih koji su se pronašli u njezim pjesmama, a taj broj svakodnevno raste.  Zasad objavljuje kratke lirske forme, a sa svojim pratiteljima održava blizak kontakt.

Njezine pjesme su pjesme o ljetu, soli, moru, suncu i dišpetu i zasigurno odražavaju ono što Dalmacija i Dalmatinci u svojoj biti jesu – tvrdoglavi, nasmijani, glasni, ali i prepuni ljubavi.

Izdvojili smo njezine najljepše stihove:

?>