Akademska čestitost

Christina Pawlowitsch prethodna dva dana boravila je u Koprivnici i održala predavanja na Sveučilištu Sjever. Christina je cijenjena znanstvenica koja je održala predavanja čak i na Harvardu. Područje na kojem je doktorirala jest ekonomija. Studirala je u Austriji i Belgiji. Ono čime se danas bavi i o čemu je pričala na Sveučilištu jest pisanje u matematici. Na predavanju koje je održala 17. siječnja uspoređivala je naraciju u fikciji i matematici, odnos naratora prema čitatelju te spomenula neke od najpoznatijih lingvističara. Dan kasnije održala je radionicu s doktorskim studijem Mediji i komunikacija koji je prethodnog dana prisustvovao predavanju. 


Koji način predavanja preferirate? Ex cathedra ili radionica?

Volim raditi na oba načina. Nakon predavanja volim dobiti povratne informacije jer se na taj način studenti užive u temu. Kada moraju nešto ponovno pročitati i pričati o tome, tek onda to mogu dugoročno zapamtiti. Ali volim i klasična predavanja jer se na taj način studenti mogu odmoriti.


Možete li navesti neke glavne razlike između Sveučilišta na kojima te predavali?
Oduševljena sam vašim Sveučilištem, potpuno je drugačije od mog Sveučilišta u Parizu. Danas su ovdje svi pažljivo slušali dok u Parizu neprestano pričaju, jako su nezreli. Studenti su ovdje i u Austriji puno zreliji. Na mom predavanju danas, svi su bili koncentrirani i ozbiljni te su svi jako ljubazni. 


Kako to da radite u Parizu, s obzirom na to da ste rođeni u Austriji?

Moj rad je vrlo interdisciplinaran, bavim se naracijom u matematici, jezikom u matematici. Iako mi je struka matematika, rad na kojemu sada više je filozofski. Zbog toga je puno lakše naći posao u Francuskoj, Sveučilišta su veća. Također je tu i praktičan razlog, taj da nakon nekog vremena dobiješ stalno zaposlenje što je puno teže u Austriji.


Kako vam se sviđa Koprivnica? Jeste li bili u još nekom gradu u Hrvatskoj?

Ne, ovo mi je prvi posjet Hrvatskoj.
Jako sam impresionirana, Sveučilište je prekrasno i izgleda kao da je puno pažnje u njega uneseno. Sviđaju mi se umjetnička djela na fakultetu, ljudi su također jako dragi.
Koprivnica kao mali grad sadrži puno umjetnosti. Posjetila sam Gradski muzej i jako mi se svidio. Impresionirana sam svime što sam dosad vidjela, a dolaskom na glavni gradski trg osjećala sam se kao u Kunderinom romanu Nepodnošljiva lakoća postojanja. 


Spomenuli ste Hemingwaya. Volite li čitati u slobodno vrijeme i ako da, koji Vam je najdraži?

Volim! Od američkih Paul Auster, a od francuskih Patrick Modiano. Sviđaju mi se autori poput Hemingwaya koji pišu jasno i jednostavno. 


Smatrate li da matematika može pomoći u svakodnevnom životu?

Teško je na ovo odgovoriti pa ću radije odgovoriti indirektno. Matematika je nešto što je čovječanstvo izmislilo, ne nalazi se u prirodi. Ali matematika nam pomaže da shvatimo svijet oko sebe, da pošaljemo raketu na Mjesec. Matematičar Stewart rekao je u redu, matematiku stvaraju ljudi, ali zamislite da um živi u drugom svijetu. Tamo bi izmislio drugačiju matematiku. Iako je matematika stvorena, um koji ju je stvorio je dio prirode i ona je slična našemu svijetu.

„Jako sam impresionirana, Sveučilište je prekrasno i izgleda kao da je puno pažnje u njega uneseno.“

foto: Nora Mlinarić

?>