Studenti

Studentica treće godine Medijskog dizajna, ujedno jedna od osnivačica studentske inicijative Metastudij – Marina Štefančić, razgovarala je s nama o novom projektu studenata Sveučilišta Sjever.

 

Što je zapravo Metastudij?

Metastudij je trenutno inicijativa i kolektiv koji je nastao kao produkt aspiracija studenata Medijskog dizajna da unaprijede, obogate i upotpune intelektualni, kulturni i društveni sadržaj na Sveučilištu Sjever. Kroz svoj rad pružamo članovima i ostalim studentima mogućnost stjecanja studentske prakse na način da se studenti mogu uključiti u djelatnosti inicijative vlastitim radom. U principu nam je primarni cilj spojiti zanimacije/aktivnosti/hobije studenata s onime što uče na fakultetu.

 

Tko sve može sudjelovati u projektu?

Dobrodošli su studenti svih smjerova koji imaju volje za kreativnim, konstruktivnim i intelektualnim radom. Budući da se krećemo u polju vizualnih umjetnosti, jasno je da su nam ruke širom otvorene studentima Medijskog dizajna, ali smo isto tako otvoreni prema svim zainteresiranim studentima sa zanimljivim idejama koje zajedno možemo realizirati.

 

Kako ste došli na ideju pokretanja?

Ja sam se s prijedlogom i idejom osnivanja ove inicijative tek kasnije upoznala kada su mi ju Marko Šamec, Leona Vertuš i Matija Domitrović predstavili na kavi nakon predavanja. Shvatili smo da na faksu ima puno potencijala i ideja i da je šteta to sve ne spojiti u nešto „službeno“. Isto tako, Sveučilišta nisu uvijek u mogućnosti pružiti svojim studentima zadovoljavajuću razinu svakog aspekta u kojem bi student želio ostvariti svoj maksimum, stoga smo ovom idejom odlučili stvoriti zajedničku instituciju svih onih koji imaju želje, prijedloge i volje poboljšati svoj, ali i studentski život kolega.

 

Otkud potiče sam naziv imena Metastudij?

Nadovezali smo se na grčki prefiks „meta“ koji zajedno s ostatkom imena poručuje ono čime se inicijativa u temeljima bavi i u kojem se području kreće. Hvala Juraju koji se dosjetio ovog prijedloga!

 

Što zapravo radite, koji vam je opus?

Trudimo se oblikovati studentsku kreativnu scenu kroz kombinaciju analognih i digitalnih tehnika. Vizualni identitet smo uglavnom proveli radeći na kopirki od faksa u zajedničkom prostoru profesora na katu. Plakate i obavijesti također radimo skeniranjem, distorzijama, rezanjem i kombinacijom svih tih tehnika. Ovim putem se zahvaljujemo Jadranki iz referade za pristup kopirki!

Sve je zasad u procesu. Pokrenuli smo Facebook stranicu kao prvi komunikacijski kanal, a trenutno radimo na izradi službene web stranice. Super je što na faksu imamo studente koji su vrsni u raznim poljima. Tako primjerice imamo nekoga za fotografiranje, ilustraciju, animaciju, front-end i back-end developing, promociju, pisanje članaka itd.

 

Koje će se aktivnosti događati u Metastudiju i s kojim ustanovama surađujete?

Trenutno surađujemo s Muzejom grada Koprivnice, a imamo i FUNK-ovu podršku po pitanju prostora, promocije. Planiramo radionice, projekcije, izložbe.

 

Imate li vlastiti prostor u kojem se to sve odvija ili to radite na Sveučilištu?

Zasad nemamo nikakav vlastiti prostor. Uglavnom smo u ateljeu na faksu kojeg preuređujemo ovih dana. Profesorica Iva Matija Bitanga ustupila nam je kauč, nabavili smo kuhalo, čajeve, kavu, zvučnike.

 

Ako mene zanima rad u Photoshopu, Premieru i sl. Mogu li ja doći u Metastudij da naučim više o tome ili se već podrazumijeva da ja znam raditi u tome?

Ako puno ljudi želi naučiti raditi u Adobe Premieru, After Effectsu, In Designu ili Illustratoru, a mi već imamo osnovno znanje o tome (recimo novinari nerijetko imaju problema sa slaganjem videa), takve stvari bi se mogle održavati kao edukativne radionice. Mi imamo osnovna znanja, a mogli bi to prenijeti na ostale kako bi oni lakše mogli položiti neki kolegij i sl. Isto tako, sigurno postoji netko tko zna druge tehnike i pristupe koje mi ne znamo pa bi također bilo dobro da razmijenimo znanje – što je i jedan od primarnih ciljeva Metastudija.

 

Kakav je odaziv studenata do sada?

Odaziv nije eksplozivan. Zasad smo u našem užem krugu osnivača, ali pomalo se javljaju studenti s diplomskog studija, kolege s treće godine, a polako i studenti nižih godina sa zanimljivim idejama.

 

Kakva je reakcija profesora na ovaj projekt?

Isprva smo bili čudni na njihovom katu sa kupom papira na stolovima i eksperimentiranjem na kopirki, ali ubrzo smo počeli dobivati normalne poglede i generalno podršku od profesora sa smjera Medijskog dizajna i fakulteta općenito. I jako nam je drago zbog toga.

 

Svi oni koji su zainteresirani neka se jave porukom na stranicu ili bilo kome od osnivača inicijative.

?>