Hrvatska

U petak i subotu, dana 23. i 24. studenog 2018. godine na Sveučilištu Sjever u Koprivnici održan je drugi po redu simpozij pod nazivom Znanstveni susreti na Sjeveru, uz dva plenarna izlaganja – prof. dr. sc. Marija Plenkovića i prof. dr. sc. Nikole Mrvca “Multimedijsko okruženje kao alat za razvoj znanosti i kreativnosti” i “Novinarstvo na kulturnom raskršću” prof. dr. sc. Marine Biti;  te  predstavljanje zbornika.

II. Znanstveni susreti na Sjeveru s osnovnom temom „Konvergencija kulture: mediji kao kulturni sustavi“, nastavak su ciklusa znanstvenih susreta koji se svake dvije godine održavaju na Sveučilištu Sjever.

Godine 2016. (21. i 22. listopada) organiziran je prvi međunarodni znanstveni skup povodom 80. rođendana akademika Milivoja Solara, pod naslovom „Jezik književnosti, znanosti i medija“. Šezdesetak nacionalnih i međunarodnih izlagača (književni teoretičari, povjesničari, teatrolozi, filozofi, sociolozi, etnolozi, istraživači medija, obrazovni stručnjaci, itd.) sudjelovalo je u radu prvih Znanstvenih susreta na Sjeveru i to u kontekstu vrlo različitih, inspirativnih i inovativnih tema.

Ovogodišnji susreti išli su smjerom zanimljivih kulturoloških promjena koje se događaju pod utjecajem novih tehnologija pa samim time i medija. Neki od osnovnih tematskih blokova bili su Mediji i tehnologija u humanističkim znanostima, Digitalna humanistika, Kultura i globalizacija te Tehnologija, film i izvedbene umjetnosti.

Cilj ovogodišnjih susreta bilo je formiranje znanstvenika osposobljenih za dubinsko osmišljanje procesa vezanih uz suvremene komunikološke trendove u eri medijske konvergencije koja tradicionalnim humanističkim i društvenim vrijednostima doznačuje nove oblike, nova mjesta i nove funkcije.

 

?>