SVEUČILIŠTE SJEVER

Varaždinski gradski vijećnici su na hitno sazvanoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno podržali preuzimanje osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever, čime su stvoreni preduvjeti za javno financiranje.

Gradonačelnik grada Varaždina Goran Habuš u uvodu je naglasio da je sjednica izvanredna, ali će donesene odluke biti pozitivne.

Gradskim vijećnicima je pojasnio da je potrebno osnivačka prava s tvrtki VELV i Media uni prebaciti na Varaždin i Koprivnicu. To valja učiniti kako bi se ispunile sve zakonske formalnosti.

„Status javnog sveučilišta izrazito je važan. Ne samo da će visoko obrazovanje biti dostupnije studentima s područja sjeverne regije, već je financijski puno isplativije jer država postaje vlasnik Sveučilišta te će ga u potpunosti financirati“, istaknuo je gradonačelnik Habuš.

Prije nego je donesena odluka o preuzimanju osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever, vijećnici su jednoglasno izglasali rebalans proračuna i preuzimanje udjela Sveučilišta Sjever u Tehnološkom parku Varaždin. Naime, osnivači Tehnološkog parka Varaždin su Grad Varaždin, Sveučilište u Zagrebu (Fakultet organizacije i informatike) i Veleučilište u Varaždinu. Kako je došlo do integracije Veleučilišta i Medijskog sveučilišta u Koprivnici te nastanka Sveučilišta Sjever, i taj udio od 33 posto temeljnog kapitala morao se vratiti gradu Varaždinu.

Sveučilište Sjever je na sjednici Senata održanoj 1.12.2014. vratio udio Varaždinu. Dogradonačelnica Varaždina Natalija Martinčević rekla je kako je ona pokrenula zakonsku proceduru za dobivanje statusa javnog sveučilišta, ali ista još nije uvrštena u dnevni red Sabora. Također je napomenula da financije za Sveučilište Sjever još nisu osigurane u proračunu Republike Hrvatske. Na izneseno joj je odgovorio gradonačelnik Habuš koji je naglasio da su upravo današnje odluke preduvjet za državno preuzimanje Sveučilište Sjever i da zbog toga još uvijek ne može biti prikazan novac u proračunu.

U raspravu oko točke o odluci preuzimanja osnivačkih prava uključili su se Ladislav Ilčić (HRAST) koji je istaknuo da sa veseljem glasa za ovu odluku te Zlatan Avar (nezavisni vijećnik) koji je rekao da podržava inicijativu, ali upozorava na financijske dubioze u tvrtci VELV d.o.o. Kratko mu je replicirao gradonačelnik obećavši da će financijsko izvješće tvrtke VELV d.o.o. dobiti na sljedećoj sjednici gradskog vijeća.

„U deset godina mandata, koliko sam gradski vijećnik, pred sobom nisam imao tako dobru odluku. Ovo je od izuzetnog značaja i za akademsku zajednicu i za generacije studenata koje dolaze. Red je ovog puta pohvaliti i Vladu Republike Hrvatske jer je ovo jedna povijesna i sjajna odluka koja će se pokazati izuzetno značajnom za naš kraj. Ovo je sjajan poklon za sutrašnji Dan grada“, rekao je Robert Podolnjak, nezavisni vijećnik.

Odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever gradski vijećnici donijeli su jednoglasno. Podsjetimo da je isto to, ali dan ranije, učinilo i gradsko vijeće Grada Koprivnice. Također, odluka je donesena jednoglasno, a to govori o izuzetnom značaju ove visokoškolske ustanove za sjevernu regiju.

 

?>