Trebam li uvodni dio o početku novog semestra i vjesnicima proljeća koji su preplavili naš kraj ili mogu biti direktna? Hvala.

Uzmimo za primjer samo ovaj tjedan. Svakim smo danom, ali doslovno i bez izuzetaka, slušali od profesora ili studenata određenu vrstu predavanja o našem Pressedanu. Pogodite, riječ je o kritikama… Lošim, naravno.

Razmislite samo na trenutak. Vi ste novinari. Čime se želite baviti – novinarstvom. Iskreno, kad ćete u karijeri imati bolju priliku pisati o čemu god doslovce želite (priznajte da imamo tu slobodu), na način na koji želite, u vrijeme koje želite i stilom koji želite. Ruke su nam u potpunosti slobodne. Samo trebamo biti kreativni.

Stalno pljujemo kako ne valja ovo ili ne valja ono: svi portali vrte jedne te iste vijesti i svugdje čitamo isto; više nema pravih novinara i stvarno bitnih informacija; ne dotiču se tema od studentske važnosti… Pa, hajde onda, iskoristimo taj medijski prostor koji imamo i neka naš mali i nebitni Pressedan bude slika novinarstva kakvog želimo.

S druge strane, zašto sudjeluju samo novinari? Medijsko smo sveučilište. Toliko ima talentiranih studenata, pogotovo na studiju medijskog dizajna. Zašto ne bi, primjerice, svakog tjedna netko objavio nekoliko fotografija po svom izboru? ili video. Ili logo koji je kreirao. Reklamu. Gif. Bilo što! Prikazao sebe i svoj rad nama, studentima. I nemoj mi reći „Kakve ja od toga imam koristi?“ jer smo generacija koja toliko pljuje po svemu što se događa i smatra se kvalitetnijom. Nemojmo onda sve gledati kroz koristoljublje. Radiš nešto što voliš i što ti leži. Poanta je u tome da predstaviš to široj publici. Ako već imaš početnu priliku napraviti to na sveučilišnom portalu – zašto ne?

Ljudi moji, nitko vas ni na što ne prisiljava. Ali u tome bi i trebala biti čar. Što ne moramo, a možemo. Ako vam se već sad ne da pisati i objavljivati, kako će vam se dati kad će vam to biti full time job – iz dana u dan i mjeseca u mjesec? Glupo je zapravo to što nas se treba nagovarati i poticati da radimo ono za što smo se opredijelili…

?>