Hrvatska

Doba je koronavirusa i svi smo u brizi za svoje najmilije. Uza sve upute koje nam daje Nacionalni stožer za civilnu zaštitu, ono što svi trebamo da bismo se zaštitili od virusa  koliko – toliko su zaštitne maske. No, njih nema nigdje za kupiti, iako su trenutno na popisu najtraženijih proizvoda u Hrvatskoj.

Mnoge privatne tvrtke su se zato uhvatile u koštac s rješavanjem tog problema, a tako i Suvenir Arbor iz Sirača. To možda i ne bi bila neka vijest u ovo vrijeme, dok je humanost na djelu sa svih strana da Suvenir Arbor nije ustanova za zapošljavanje osoba s invaliditetom, a upravo su oni ti koji šivaju zaštitne maske, ali ne s ciljem kako bi na njima zaradili i prodavali ih već kako bih ih poklanjali!

Sama njihova nesebična gesta i domišljatost iznenadili su i njihovog ravnatelja Alena Baščevana, koji otkriva: „Više od 60% zaposlenih u Suveniru su osobe s invaliditetom. Sada ne pitaju za radno vrijeme i maske šivaju potpuno besplatno. Žene u ovoj tvrtki potpuno su me iznenadile, to su gospođe koje nemaju velike plaće… ne znaju što ih čeka sutra, kakva će im plaća biti i hoće li uopće imati posla, ali su spremno dočekale ovu situaciju. Jučer su radile drugu smjenu, iako to nisu morale.“ – s ponosom objašnjava ravnatelj.

Nada u novo sutra

Ove hrabre djelatnice dnevno proizvedu otprilike 500 maski, a koliko je ukupan broj do sada proizveden, teško je i izbrojati. Zaštitne maske izrađuju od čvrstog platna i perive su te se zato mogu višekratno koristiti. Iako smo svjesni da su njihove funkcije jedino psihološke i da nas ne mogu u potpunosti zaštititi od koronavirusa, sama ova gesta i nesebičan trud ovih djelatnica za svaku su pohvalu i bude u nama nadu u bolje sutra.

?>