Uncategorized

Jedan od najstarijih domaćih filmoloških i znanstvenih časopis za film i filmologiju na velikom broju stranica predstavio je jednog od pokretača Genre Film Festivala (GEFF) te začetnika ideje antifilma, također poznatog i po istraživanju izražajnih sredstava filmskog jezika.

Filmološki časopis Hrvatski filmski ljetopis utemeljilo je Hrvatsko društvo filmskih kritičara, Hrvatska kinoteka i Filmoteka 16 sa sjedištem u Zagrebu. Časopis je počeo izlaziti 1995. uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ureda za kulturu grada Zagreba. Hrvatski filmski ljetopis je najstariji domaći filmološki (strukovni) i znanstveni časopis za film i filmologiju.

Cilj izlaženja ovakvog specijaliziranog časopisa je promicanje filmske i medijske kulture kao i promicanje znanosti o filmu. Sadržaj od 13 naslovnih cjelina dostupan je na hrvatskom, ali i na engleskom jeziku. Glavni urednik ovog časopisa je Nikica Gilić, a ostali urednici su: Krešimir Košutić, Bruno Kragić, Karla Lončar, Silvestar Mileta (izvršni urednik), Diana Nenadić, Tomislav Šakić i Hrvoje Turković koji slovi za odgovornog urednika. Izlazi tromjesečno u nakladi od 500 primjeraka. Cijena pojedinog broja je 50,00 kuna dok je godišnja pretplata 150,00 kuna.

Postoji mnogo suradnika koji su sudjelovali u stvaranju ovog časopisa iz raznih područja poput lektorskih savjeta, Hrvatskog filmskog arhiva, kronika, prijevoda sažetaka, bibliografije i slično. Za dizajn časopisa zaslužan je Igor Kuduz, a temeljna boja koja prevladava je siva. Boja je takva iz razloga što je ovaj tematski blok časopisa posvećen tzv. „majstoru amaterskog filma“ Mihovilu Pansiniju.

Inače specijalist za uho, grlo i nos vjerojatno bio je najpoznatiji liječnik među filmašima. U hrvatskoj kinematografiji i kulturnoj povijesti 20. stoljeća ostao je zapamćen kao jedan od onih mislioca i vizionara koji su rado kršili pravila otvarajući polja novih mogućnosti. Kreator je mnogih filmova, a od 59. stranice do 62. navedena je nekolicina njih koji nisu dulji od 9 minuta pod nazivima: Korčula 53, Gospodin doktor, Snovi, Civilizacija iznakazuje čovjeka, Transmetalni pristup do šupljine srednjeg uha, Osuđeni, Vizija grada, Isabella I, Isabella II, Život stvari, Smirena predvečerja, Zagorski cug, Trenutak slobode, Brodovi ne pristaju, Rastanak, Ljudi za sutra, Kamen sebi diže spomenik, Siesta, U jednoj maloj tihoj kavani, Dvorište i dr.

Osim navedenih filmova, u ovom broju spominje se osam njegovih manje poznatih tekstova u kojima promišlja boju i pokret, prostor i vrijeme te piše recenzije filmskih klasika. Umro je 13. svibnja 2015. godine u 89. godini života.

Časopis je za tiskano izdanje pripremilo društvo s ograničenom odgovornošću „Miritalis“, a otisnuo ga je „Stega tisak d.o.o.“. Nakladnik je Hrvatski filmski savez. Ukupan broj prodanih primjeraka časopisa Hrvatski filmski Ljetopis god 21. (2015) iznosi 126 . Ukupan prihod izdavača za 2015. godinu iznosi 6.333,00 kuna. Ovi podaci su objavljeni sukladno stavku 1. Članka 34. Zakona o medijima te mišljenju ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ovaj broj časopisa sadrži 87 slika i crteža na ukupno 216 stranica koliko je časopis dugačak. U prosjeku, slike prekrivaju 1/3 lista časopisa što dokazuje da i nisu pretjerano velike i sve su u crno-bijeloj boji. Kvaliteta je iznimno velika za ljubitelje filmske umjetnosti, no s obzirom na to da se kroz cijeli časopis protežu tamni tonovi, časopis ne ide u korak s vremenom pa tako vjerojatno ne privlači drugu publiku (osobito mlade) osim one ciljane. Jednako tako, dizajn možda ne odgovara današnjem vremenu, ali sama kvaliteta sadržaja podiže ovaj časopis na višu razinu te ga tako svrstava u jedne od boljih specijaliziranih časopisa.

?>