SVEUČILIŠTE SJEVER

Sveučilište Sjever zahvaćeno je nogometnom groznicom još od početka Svjetskog prvenstva, ali studenti i djelatnici pali su u totalnu euforiju 9.12. nakon veličanstvene pobjede Hrvatske nad Brazilom i prolaska u polufinale. Utakmica se pratila u svakom kutku fakulteta te vam zato donosimo neke od najupečatljivijih dojmova nezaboravnog (akademskog) dana.

 

Nervozni studenti i još nervozniji profesor

Hrvatska je nakon 120 minuta igre i pucanja penala izborila polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva. Iako je ishod utakmice točno onakav kakav smo i priželjkivali, valjalo je „preživjeti“ više od dva sata drame iz Dohe. Termin utakmice poklopio se s predavanjem iz kolegija „Sportsko novinarstvo“ na trećoj godini KMN-a. Studenti na početku semestra nisu mogli ni zamisliti bolju „praksu“ od ove, ali ipak je najnervozniji među nama bio profesor Krešimir Lacković.

 

 

Šparoge i predviđanja

Nakon završetka prvog poluvremena, odlučili smo provjeriti kako „diše“ ostatak Sjevera. Ne, nismo imale intervju s Jemimom Packington, već Leom Oreč, studenticom druge godine KMN-a, koja nam je poručila: „Šparoge su rekle da osvajamo, a ja vjerujem šparogama“.

Ema Jembrek, isto tako studentica druge godine Komunikologije medija i novinarstva ipak nije vjerovala pronicljivim šparogama, a od napetosti i nervoze znojili su joj se dlanovi: „Sudac nas želi zakopati!“ U tonu šparoga, rekla nam je kako i ona ponekad zna nešto pocoprati: „I ne, zato me nemojte pitati za rezultat.“

Kolegica s KMN-a, Martina Hasan, također nam je ispričala sve o čudesnim šparogama koje su previdjele da će Hrvatska osvojiti SP u Kataru. No, unatoč dobrim predviđanjima, uhvatila ju je nervoza: „Iskreno, ja nisam mogla gledati utakmicu. Grizla sam nokte i tipkala po mobitelu.“

 

 

 

Organizacija u zadnji čas

Lutajući sveučilišnim hodnicima, opet smo naletjeli na profesoricu Irenu Radej Miličić, inače veliku obožavateljicu Mislava Oršića čija je asistencija Petkoviću preokrenula utakmicu s Brazilom. Poručila je kratko i jasno: „Zasad je sve super“. Nakon nevjerojatne pobjede i izborenog polufinala napomenula je kako je ogromna stvar pobijediti trenutno najjaču reprezentaciju na svijetu.

U pauzi između poluvremena, naletjeli smo na još nekoliko „nabrijanih“ studenata-navijača. Studentica prve godine Poslovanja i menadžmenta, Ana Marija Kolarić Pičenec, sama je organizirala gledanje utakmice. Kako su trebale biti na predavanju, koje je ranije završilo, pri ruci nisu imale ništa drugo osim mobitela. Napetu utakmicu pratila je s kolegicama, predviđajući rezultat 0:0 i pucanje penala za prolazak.

Najnoviji navijač na Sjeveru

Očito da studenti sa Sjevera imaju neku povezanost sa šparogama jer je student druge godine Komunikologije, medija i novinarstva, Blaž Tomić, predvidio točan rasplet utakmice: „Bit će produžeci, idemo na penale! A onda će se ponoviti Japan.“

Kolegu Karla Krušelja prijatelji su uvjerili da gleda utakmicu, iako inače ne prati nogomet: „Uspjeli su me nagovoriti, bilo mi je top i hvala im na tome“.

„Pobjeda je naša, nakon produžetaka i penala.“, također je točno predvidio i Antun Bobonj, student druge godine KMN-a.

 

 

Rad za kraj

Nakon kratke pauze, bilo je vrijeme za drugo poluvrijeme, stres i još malo dodatnog stresa. Na kraju su se svi ti izgubljeni živci i nervoza isplatili jer je Hrvatska ušla u još jedno polufinale Svjetskog prvenstva. Baš kao ljude diljem zemlje, i studente, profesore te ostale djelatnike fakulteta, uhvatila je euforija, neopisiva sreća i ponos zbog uspjeha reprezentacije.

 

 

Iako se u većini gradova i mjesta slavilo dugo u noć, studenti Sjevera svoj su delirij i uzbuđenje morali odložiti te prionuti na posao. Neće se članci sami napisati, a radijske emisije same snimiti. Ali, bez brige, vidimo se u finalu!

 

Fotografije: Kasandra Javor

?>