DRUŠTVO

Najveća turistička atrakcija grada Đurđevca je mali zoološki pun različitih životinja u kojem pažnju najviše plijene deve.

Deve su u Đurđevac stigle krajem 2016. godine. Prvo su došli Tomica, Dina i njezina kći Đurđica, a doputovali su iz sjeverne Njemačke sve do srca Podravine.  Trenutno je ukupno pet deva, a to su Tomica, Dina, Đurđica, Romeo, a u proljeće prošle godine na svijet dolazi pomladak Romea i Dine, koju su građani nazvali Bela.  Tomica je  jednogrba deva, dok su ostali dvogrbe deve.

Dolazak deva inspiriran je „Đurđevačkim pjescima“ ili po domaći „peskima“. Naslage pijeska rasprostranjene su u okolici Đurđevca i sela pokraj grada te su najveća nakupina pijeska u cijeloj Hrvatskoj.

Svaka je deva posebna

Deve su šarmantne i dobroćudne, jednostavno su se prilagodile te su vrlo mirne. Muške deve, Tomica i Romeo, znaju biti agresivniji u doba parenja pa se u to vrijeme  nalaze u  posebnom prostoru. Ove se simpatične životinje dobro slažu i s ostalim životinjama. Nikada nije bilo nekih neugodnosti ili da su ikome  od posjetitelja išta napravile. rekao je Marin Hodalić, timaritelj deva. Najveća zvijezda i dalje je veliki Tomica koji je odvojen od svoje ekipe te graciozno stoji i svijetlo plavim očima promatra svoju podravsku idilu.

Prilikom ulaska u „đurđevački zoološki“ ostatak deva mirno su sjedile i uživale u pijesku što znači da su opuštene i odmaraju. Jedna od mlađih deva došla se i pozdraviti gurajući glavu izvan ograde. „Bela i Đurđica su najveće maze, ipak su najmlađe.“ izjavio je Marin.

Iako se neki možda pitaju je li im hladno budući da su deve ipak pustinjske životinje, deve zapravo dolaze iz još hladnijih krajeva. Deve su naviknute na hladne pustinjske noći pa im naša zima još i bolje paše. Preko ljeta znaju biti nervozne zbog raznih insekata koji ih napadaju. Posebnost deva je i ta da u vrlo kratkom vremenu mogu popiti do 100 litara vode, a mogu doživjeti i do 50 godina.

Ostale životinje: previše se vole

Osim deva, u Hrvatskoj Sahari nalaze se i razne druge životinjice. Elegantno šetaju i paunovi, koze, zečevi, kokoši, ovce, purani, magare, bisernice, guske, vijetnamski prasci, ali i konji koji nježno galopiraju u raznovrsnom društvu. Životinjice su sasvim pripitomljene, ali uglavnom razdvojene. Prilikom mojeg dolaska  purani, guske i paunovi uživali su u  društvu Tomice. U krugu neobičnog prijateljstva nalaze se i ljame,  koje, zanimljivo- ne pljuju uopće. Uzgojiteljica ljama je rekla da je to zapravo dobra stvar, ako ne pljuju znači da se dobro brinemo za njih. Životinje se dobro slažu, no moramo ih razdvajati, uglavnom zato što se previše vole.“ kazao je  timaritelj Marin.

Bogata ponuda malog grada

Velika je ovo turistička atrakcija za mali grad, a i posjetitelji često uživaju uz hranu i piće u restoranu i pivnici koja se nalazi u utvrdi Stari grad. Timaritelj nalaže kako je posjeta najviše uglavnom preko vikenda i puno rjeđe preko tjedna.

Ovaj je životinjski svijet savršeno upotpunio idilu grada Đurđevca koji je poznat i po „Legendi o Picokima“, točnije festivalu koji se zove Picokijada. U utvrdi Stari grad možete kupiti kartu te pogledati (a možda i pomaziti) ove prekrasne životinje. Cijena ulaznice za odrasle je 25 kuna, dok je za djecu 15 kuna. Deve možete posjetiti radnim danom od 10:00 do 16:00  sati te vikendom od 10:00 do 18:00 sati, a zanimljivosti o devama možete pratiti i na Facebook stranici Šaptači devama.

 

Fotografije: Ana Koštić

 

?>