SPORT

Na Sveučilištu Sjever održano je u srijedu grupno gledanje utakmice Hrvatska – Maroko za studente Komunikologije, medija i novinarstva u sklopu kolegija Sportsko novinarstvo.

Uživo iz „redakcije“

Studenti su se zajedno s profesorom Krešimirom Lackovićem okupili uoči prve utakmice Hrvatske na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu kako bi poput prave redakcije uživo popratili utakmicu iz perspektive sportskih novinara. Pola sata prije utakmice, započelo je okupljanje eksperimentalne redakcije te su podijeljeni zadatci, obveze i teme. Neki su novinari poslani izvan predavaonice na  teren pratiti atmosferu u gradu ili ostatku fakulteta, dok su oni u redakciji pisali izvještaj, pratili objave navijača i stranih medija o našem timu i slično. Iako je ovo gledanje utakmice organizirano kako bi studenti iskusili praćenje utakmice poput „pravih“ novinara, put ih je prije tekme, kao još uvijek obične smrtnike, odveo u šoping po nekoliko neizostavnih sitnica.

„Vlak smrti“

Svatko se smjestio na svoju poziciju te nestrpljivo čekao i dočekao početak. Kako početak utakmice odmiče, komešanje je u prostoriji sve prisutnije. Prvotnu je ozbiljnost i strogu profesionalnost ubrzo umanjilo navijačko uzbuđenje. Napetost iz minute u minutu jača, pogotovo tijekom produžetka prvog poluvremena kada su Nikola Vlašić i Luka Modrić zamalo protresli marokansku mrežu, ali definitivno protresli predavaonicu Sjevera. Za vrijeme drugog poluvremena, atmosfera dostiže vrhunac. Cijela se predavaonica pretvorila u jedan veliki roller coaster. Kako se gužva stvarala ispred marokanskog gola, tako se roller coaster sa studentima i atmosferom uzdigao na maksimum – ruke u zrak i navijanje. Selidbom igre na suprotnu stranu terena, ispred Livakovićeva gola, studentski „vlak smrti“ strmoglavo pada u ponor panike i straha. Nakon  96 minuta tipkanja i navijanja u predavaonici, novinari, ne previše zadovoljni igrom i rezultatom, sele u redakciju Pressedana, gdje su (konačno u miru) dovršeni neki radovi.

 

Fotografije: Emil Martan, Klementina Plantak

?>