Zdravlje

Broj ljudi s bolestima srca i krvnih žila u stalnom je porastu, a jedan od glavnih uzroka tome jest nepravilan način prehrane.

Smanjiti količine soli

Uz nezdravu i brzu hranu, najopasnije je i prekomjerno soljenje hrane. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, preporučena količina soli koju čovjek unosi u tijelo je 5 do 6 grama dnevno. No, prema posljednjih istraživanjima organizacije, prosječna količina soli koju unosimo u organizam dostiže čak 10 do 13 grama dnevno, što je dvostruko više od preporučenog.

 

Kurkumin ili „zlatni začin“

Kurkumin je najvrjedniji sastojak korjenaste biljke kurkume, a odavna se koristi kao prirodan pigment te kao sredstvo za iscjeljivanje. Kurkumin je uz ostalih 20 vrsta začinskog bilja sastavni dio curry mješavine praha. Pomaže pri snižavanju kolesterola i šećera te sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.

 

 

Losos i masne ribe

Ribe poput lososa, tune, sleđa i skuše u sebi sadrže omega-3 masne kiseline koje uvelike pomažu pri odčepljivanju arterija. Svjetski liječnici preporučaju konzumiranje navedenih vrsta riba što je češće moguće, a neki napominju kako bi se te vrste trebale jesti čak i do pet puta tjedno.

 

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi prepuni su vitamina E koji štiti stjenke krvnih žila te čuva njihovu vitalnost. Isto tako, orasi, kikiriki, bademi i lješnjaci su bogati vlaknima koja smanjuju količine kolesterola u krvi. Ipak je važno ne pretjerivati s količinom– maksimalna preporučena dnevna količina je šaka orašastih plodova.

 

Zeleni i crni čaj

Zeleni čaj odavna je poznat kao prirodni antioksidans – on sprječava nakupljanje štetnih molekula u organizmu. Samo dvije šalice čaja sadrže istu količinu antioksidansa kao dvije jabuke ili pet porcija miješanog povrća. Preporuča se zamjena šalice jutarnje kave sa šalicom zelenog ili crnog čaja.

 

Uz navedene namirnice, liječnici preporučaju to češću konzumaciju šipka (nara), naranče, rajčice, lubenice i čili papričica. No, za zdravlje srca i krvnih žila potrebno je pripaziti i na stil života te redovito kretanje.

 

foto: novice.si

?>