KOMENTARI

Ovih dana možemo čitati u medijima najavu o zabrani rada nedjeljom. Tijekom prošle godine premijer Andrej Plenković najavio je da će njegova Vlada i on zabraniti, tj. ograničiti rad nedjeljom.

Tada je naglasio da će to provesti kada budu stvoreni uvjeti, tj. kad se usklade potrebe turizma i gospodarstva i kad se usuglase za određeni broj radnih nedjelja. Tu istu zabranu rada nedjeljom pokušali su uvesti tijekom svibnja prošle godine odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Međutim, tu odluku je Ustavni sud oborio. Mogli smo do sada primijetiti da je i u prethodnim mandatima vladanja HDZ-a, tj. tzv. Sanaderova Vlada pokušala zabraniti rad nedjeljom, ali bezuspješno jer je Ustavni sud Republike Hrvatske tada oborio takvu odluku.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će se nakon lokalnih izbora mijenjati Zakon o radu, temeljem čega će se zabraniti rad nedjeljom u trgovinama, no da će se moći raditi 16 nedjelja u godini. Pitam se hoće li ovaj put HDZ-u i Plenkoviću ta namjera uspjeti? Znamo da se sada vodi predizborna kampanja za lokalnu vlast, a HDZ-u i Plenkoviću važno je osvojiti svaki mandat, tj. svaku općinu i svaki grad. Zašto takvu odluku nije donio ranije prije lokalnih izbora? Očito želi pridobiti širu masu, tj. radnike iz raznih trgovačkih lanaca kao i vjernike. Pravda svoju odluku da je nedjelja dan za obitelj, zajednički ručak i druženje. Da li je moguće da je ova odluka dodvoravanje Katoličkoj crkvi? Znamo da je ona najveći pobornik zabrane rada nedjeljom naglašavajući da je to dan za nedjeljni odlazak u Crkvu na nedjeljne mise. Zar je moguće da smo veći katolici od samih Talijana? Znam iz vlastitog iskustva da u Italiji trgovački centri rade nedjeljom jer sam i sama odlazila u nedjeljni shopping u Trst. Smatram da nedjeljnim radom država može samo profitirati jer što je veća prodaja, više se puni državni proračun PDV-om.

Država ne bi trebala regulirati rad nedjeljom već isključivo zakoni tržišta. Svaki trgovac treba imati pravo na vlastiti izbor, želi li raditi nedjeljom ili ne; bilo to iz obiteljskih ili vjerskih razloga. Oni koji odluče raditi nedjeljom ona bi im se treba plaćati duplo i omogućiti im tjedni odmor neki drugi dan u tjednu. Tako bi bio zadovoljan trgovac, radnik i potrošač. Kada govorimo o zabrani rada nedjeljom svi misle na rad trgovačkih centara ili drugih manjih trgovina, ali nitko ne spominje benzinske crpke, Tiskove,… Oni se također bave trgovinom raznih roba. Zar nedjeljom ne rade kafići, restorani, zdravstvo, policija? Oni bi također voljeli imati nedjelju za sebe i za svoju obitelj. Kako bi bilo da zdravstveni radnici u današnje vrijeme epidemije kažu: “Nedjelja je, danas ne radimo.”?  Ako oni mogu raditi svakodnevno ne gledajući koji je radni dan ili praznik ne trebaju ni drugi. Rad je rad ako si za to adekvatno plaćen. Smatram da odluka o zabrani rada nedjeljom može više štetiti poduzetniku, radniku, a time i samoj državi. Zatvaranjem trgovina nedjeljom postoji mogućnost i smanjenja radnih mjesta što znači povećanje nezaposlenosti.

Na kraju mogu reći da je zabrana rada nedjeljom loš potez za ekonomiju, ali izgleda da posljedice te odluke ne zanimaju kako Plenkovića tako ni Vladu jer je to i ovako samo predizborno kupovanje glasova.

?>