DRUŠTVO

Ove nedjelje počinju predsjednički izbori. Kandidati na svakim izborima spominju mlade i žele ih zainteresirati za politiku. Žele ih zadržati u Hrvatskoj dok su istovremeno mladi skeptični za svoju budućnost. Političari, u ovom slučaju predsjednički kandidati, u nastupima obećavaju pomoći pri stvaranju novih radnih mjesta, poboljšanju obrazovanja i time si osigurati njihove glasove.

Dan je prije izbora i većina je već odlučila hoće li uopće glasati. Svakoga puta izlaznost, kao i informiranost, kod mladih je nedovoljna. Izlaznost je loša i u općoj slici, a stavovi koji su popularni obično glase „Moj glas ništa neće promijeniti“ ili „Ne zanima me“. Ipak, na prethodnim predsjedničkim izborima bilježimo rekord od 58,9% izlaznosti dok ostali izbori u povijesti iznose oko 50%. Posljednji, odnosno izbori za EU parlament, rezultirali su izlaznošću od tek dvadesetak posto. Neki mediji to nazivaju napretkom, a neki mizarnim. Na sutrašnjim izborima sudjeluje 11 kandidata, što stranačkih, što nezavisnih.

Odlučili smo ispitati što studenti Sveučilišta Sjever misle o izborima.

Od 23 ispitanih, njih 15 reklo je da će pristupiti glasovanju. Njih 5 reklo je da neće izaći na izbore, a troje da bi glasali kada bi se taj dan nalazili u mjestu prebivališta.

Student 2. godine Medijskog dizajna rekao je:

„Zadovoljan sam izborom kandidata, napokon možemo glasati za nekoga tko se sprda.“

Dok njegov kolega misli: „Ne budem glasao. Nisam zadovoljan izborom kandidata. Ne mislim da predsjednik donosi promjene. On je reprezenta, samo predstavlja Hrvatsku u inozemstvu.“

foto: tomislavcity.com

?>