Književnost

Truman Capote je američki pisac rođen u Louisiani, u New Orleansu 30. rujna 1924. godine. Njegova najpoznatija djela su priznati klasici Doručak kod Tiffany i Hladnokrvno ubojstvo. Capote, rođen kao Truman Streckfus Persons, bio je vrlo usamljeno dijete što je ostavilo trag na njegov književni izričaj. Majka ga je rodila sa samo šesnaest godina, a kada je napunio četiri roditelji su se rastali. Odgojili su ga majčini rođaci u Alabami, a svoj tadašnji život opisao je u pripovijetki Božićna uspomena. 1933. godine seli se u New York k majci i njezinom novom suprugu te tada mijenja ime u Truman Garcia Capote. Pohađao je Trinity College i sa sedamnaest godina dobiva ugovor s New York Timesom. U jednom periodu života imao je i svoj talk show, a u 59. godini života umire od predoziranja Los Angelesu. Truman se nikada nije ženio pa se često govorilo o njegovoj navodnoj homoseksualnosti.

„Hladnokrvno ubojstvo“ jedan je od prvih kriminalistički romana koji govori o istinitoj priči, objavljen 1965. godine. Roman ima sve elemente potrebne da bude književno djelo, no nijedan opisani lik ili događaj nije izmišljen. Prema romanu snimljen je istoimeni film In Cold Blood u režiji Richarda Brooksa, 1967. godine. Kako je svojevremeno izvijestio The Guardian, filmska adaptacija je gotovo savršena.
Tema ovog romana je ubojstvo obitelji Clutter u selu Holcombu, nedaleko od Garden Cityja u Kansasu. Capote do priče dolazi čitajući New York Times i odmah u pomoć zove svoju prijateljicu Harper Lee, javnosti poznatu po romanu „Ubiti pticu rugalicu“. Zajedno odlaze u Holcombo i počinju istraživati te intervjuirati stanovnike.

Na početku ovog briljantnog kriminalističkog romana upoznajemo Clutterove. Gospodin Herbert Clutter vlasnik je farme i snažan, moralan čovjek koji se protivi svim porocima. Na glasu je kao dobar poslodavac i pobožan obiteljski čovjek. Na svojoj farmi ne dopušta pušenje ni alkohol. Gospođa Clutter boluje od kliničke depresije i većinu vremena provodi u četiri zida svoje spavaće sobe, odvojene od muževe. Zajedno imaju dvoje djece, kćer Nancy i petnaestogodišnjeg sina Kenyona. Nancy koja ima samo šesnaest godina, po mišljenju mještana je savršena južnjačka djevojka i gospođe iz okolice dovode joj svoje kćerke na obuku. S druge strane upoznajemo dva bivša zarobljenika, oba na uvjetnoj kazni, Dicka i Perryja. Dick je u zatvoru upoznao zatočenika Floyda Wellsa koji ga uvodi u priču o obitelji Clutter. Wells tvrdi da je radio na farmi Clutteriovih i da u kući postoji sef sa velikim bogatstvom. Dick je odlučio opljačkati sef i nagovara Perryja da mu pomogne. Perry, koji ima problema s bljeskovima sjećanja iz prošlosti, nakraju pristaje na taj čin. Namjera im je opljačkati sef i ne ostaviti žive svjedoke, što se i događa. Ubijaju sve članove obitelji Clutter, oca i sina vežu u podrumu, a majku i kćer u spavaćim sobama. Slučaj ubrzo preuzimaju agenti, na čelu s Deweyem. Kreću frustracije i zavlada opći strah jer naizgled nema tragova, motiva ni svjedoka.
Kreću i paralelne priče o životima dvojice ubojica. Otkrivamo njihove životne priče i očajničke pokušaje vraćanja na pravi put. Perry, jedan od mnogo djece, majke alkoholičarke, trpio je i previše patnje. Majka je varala oca, što je on i vidio te je ubio i lagao da je umrla pijana, od vlastitog želučanog sadržaja. Dickov otac ima rak i sina nije vidio više od pet godina, a boji se da ni neće prije smrti.
Policija uskoro dolazi do prvih tragova, iz zatvora se javlja Wells čuvši za nagradu od tisuću dolara koju policija nudi za pomoć. Za vrijeme pritvora, ispitivanja, suđenja i čekanja smrtne kazne sve bolje upoznaje zločince i razloge koji su ih naveli na ovo monstruozno ubojstvo i krađu bijednih četrdesetak dolara. Na dan izvršavanja smrtne kazne, Perry moli stražare da ga odvedu na toalet kako se ne bi uneredio prilikom vješanja. To je situacija koja je opisana tako snažno da je svatko od nas osjetio sažaljenje za tog prijestupnika. Kako bi to mogao dočarati Capote je osobno razgovarao s Dickom Hickocka i Perryjem Smitha.

Perry prepričava događaj policajcima i priznaje da je on potaknuo ubojstvo ovih nevinih ljudi koji mu, kako je rekao, ništa nisu skrivili. Dick je pokušao silovati Nancy što je Perry odmah prekinuo i pričao joj o svojim roditeljima i ljubavi prema glazbi. U jednom trenutku shvaća koliko je besmisleno to što rade, za samo četrdeset dolara. Uzima pušku i stvari kreću nizbrdo.

Ova stvarna priča o obitelji Clutter koja je zaživjela u vrhunski klasik uz pomoć objave u New York Timesu, pravi je pokazatelj kakvu veliku ulogu u našim životima imaju mediji. Sve što je ispričano u novinama i dostupno javnosti postaje živo. Ovaj strašan događaj o bespotrebnoj smrti cijele obitelji dosada bi već izblijedio i postao samo dio crne statistike, ali uz književni šarm koji mu je dodan, poznat je i bit će poznat još dugo. Bez sjajnih opisa i naglašene intrige ovo bi bila novinska reportaža ili izvještaj, a ovako je prvijenac krimića s istinitom pričom.

2015. godine o američkom književniku Trumanu Capoteu snimljen je film koji je nominiran za pet Oscara. Jedan je i osvojio, za najbolju glavnu ulogu koju je glumio Philip Seymour Hoffman.

?>