Zdravlje

Štitnjača je žlijezda koja se smjestila u donjem dijelu vrata. Leptirastog je oblika, obavlja puno zadataka u organizmu, no ponekad zna imati svoje mušice, pa lako poremeti planove u tvome organizmu, ali i tebi, u svakodnevnim obavezama.

 

Mali organ s puno zaduženja

Hormon štitnjače ima važnu ulogu u reguliranju metabolizma i funkcioniranja organizma – stvara i regulira toplinu, povećava minutni volumen srca, potiče metaboliziranje lijekova, održava normalnu trudnoću. Također, sudjeluje u razvoju središnjeg živčanog sustava, osigurava budnost, reakcije na podražaje, pamćenje i sposobnost učenja. U svom tom radu, štitnjača se zna malo zabuniti, te se tako, u najviše slučajeva,  stvore autoimune bolesti – hipertireoza i hipotireoza. Obje bolesti, uglavnom su prisutnije kod ženske populacije, tako da djevojke, obavezno pročitajte do kraja.

Hiperaktivna štitnjača

Kao što sam napisala, jedno od najčešćih oboljenja štitnjače je hipertireoza, a ja sam jedna od onih koja se s njom bori već 5 godina. Hipertireoza je posljedica brojnih procesa – autoimuna zbivanja, upala ili tumora, što dovodi do prekomjernog stvaranja i izlučivanja hormona štitnjače. Uzroci hipertireoze su stres, trudnoća, zračenje vrata ili teža infekcija, povećani unos joda, dugotrajno/prekomjerno uzimanje sintetskih hormona štitnjače. Najčešće se javlja kod žena između 20 i 40 godina, a glavni uzrok, u 70-80% slučajeva je Basedow-Gravesova bolest, ili po seljački, difuzna toksična guša.

Stres i emocionalne traume kod razvoja hipertireoze, dođu kao sol na ranu. No, kako se hipertireoza može pojaviti nakon nekog stresnog događaja, isto tako vrijedi i da su emocionalna labilnost i uzrujanost posljedica hiperaktivne štitnjače.

Simptomi

Tjelesni simptomi koji nastaju uslijed bolesti jesu: stalna tjelesna napetost, razdražljivost, nemir, tremor – što je drhtanje ruku, pojačano znojenje, oznojeni, vlažni dlanovi, netoleriranje topline, povišeni krvni tlak i ubrzan rad srca, gubitak tjelesne težine, smetnje vida, izbuljene oči (egzoftalmus), opadanje kose, ubrzan rad crijeva, učestala stolica, povećana štitnjača, pritisak u vratu. S druge strane, postoje izražene su i psihičke smetnje kao što su anksioznost i napetost, emocionalna labilnost, razdražljivost, impulzivnost, prenaglašena osjetljivost na buku, psihomotorni nemir, verbalne i fizičke agresije, nesanica, konfuzija, poremećaj koncentracije, pažnje i otežanog pamćenja, dezorijentacija, dezorganizirano ponašanje.

U mom slučaju, nisam ni znala da bolujem od hipertireoze jer smetnje koje sam navela tada, u onim godinama, bile su tipične za pubertetliju – razdražljiva, emocionalno labilna, loše ocjene u srednjoj zbog manjka koncentracije… Bolest je poput tinejdžera s lažnom osobnom prolazila sa mnom sve obaveze koje sam ja neuspjelo obavljala okrivljujući pubertet za to, sve dok je na liječničkom pregledu, liječnik nije razotkrio.

Liječenje

Hipertireoza se, ovisno o uzroku, liječi na nekoliko načina – lijekovima koji sprječavaju proizvodnju vlastitih hormona štitnjače, acetilsalicilnom kiselinom, radioaktivnim jodom ili kirurškim zahvatom.

Stres je kriv za sve!

Hipertireoza je jako zeznuta stvar ako se na vrijeme ne uoče simptomi, ali nije toliko teško nositi se s njom. Uz redovitu kontrolu može je se dovesti u red. Osobno, pijem lijekove već 5 godina, postepeno mi je smanjena doza, a na pitanje „Hoćeš li ikada prestati konzumirati lijekove?“, liječnici mi ulijevaju lažnu nadu: – „Kad prođe državna matura, probat ćemo te skinuti s lijekova“ , „Dok ti prođe stres oko upisa na fakultet, razmotrit ćemo ideju da ne piješ lijekove više“, „Na faksu bit će ti stresno, no poslije toga ćemo te vjerojatno skinuti s terapije.“ Zaključak – stres je kolovođa kod hipertireoze. Poznavajući svoju, kao i svaku drugu ljudsku prirodu, stres u životu je neizbježan, a na svoje pitanje ću si odgovoriti sama – nećeš, osim ako odeš čuvati ovce na Velebit.

?>