SVEUČILIŠTE SJEVER

Koprivnički gradski vijećnici danas su jednoglasno donijeli odluku o prenošenju osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku.

Preduvjet je to za donošenje Zakona o osnivanju sveučilišta Sjever koji bi se na dnevnom redu Sabora mogao naći u četvrtak ili petak. Time bi Sveučilište Sjever postalo osmo javno sveučilište u Hrvatskoj čiji je osnivač država.

“Ovo je velika i važna odluka u Gradu Koprivnici, sjeverozapadna Hrvatska je to zaslužila. Sveučilište Sjever jamči budući razvoj gradova Koprivnice i Varaždina, ali i cjelokupne regije. Završavamo posao koji nije bio lagan, ali smo ponosni na sve odluke koje smo donijeli na Gradskom vijeću”, kazala je za govornicom koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak (SDP).

Ernest Forjan (HDZ) u ime oporbenog kluba HDZ-a i HSS-a podsjetio je da su te stranke dale potporu Sveučilištu Sjever, bez obzira na velik novac koji je Grad Koprivnica morao uložiti u taj projekt.

“Koristim ovu govornicu da se zahvalim onima koji su to sve omogućili svojim novcem, a to su svi građani grada Koprivnice. Ono što je na nama u budućnosti najveća obaveza, da opravdamo njihov novac i vratimo uloženo”, naglasio je Forjan.

Vijećnik Darko Tetec iz redova laburista kazao je kako ni laburisti nisu bili protiv Sveučilišta.

“Mi smo samo imali niz pitanja. Na puno tih pitanja nikad nismo dobili odgovor. na neka smo dobili nejasni odgovor a na jako malo pitanja smo dobili jasne odgovore. Namjera je bila samo jedna, da se taj postupak provede transparentno, da se zna u što se troši novac građana Koprivnice. Teret je bio prevelik, a sad nestaje, i nadam se da će Koprivnica postati sveučilišni grad”, rekao je Tetec.

Gradonačenica je istaknula kako Grad državi nije dao zgrade u kampusu u vlasništvo, nego u trajno korištenje. O novim studijskim programima rekla je da će se razvijati u suradnji s gospodarstvom. Najavila je pokretanje studije ambalaže, prehrambene tehnologije i održive mobilnosti.

Dodajmo i kako je na sjednici Gradskog vijeća odlučeno da se cijena vode za građane Koprivnice smanji za 10 posto.

?>