Izložbe

Gradski muzej u Virovitici, nakon uvođenja epidemioloških mjera zbog koronavirusa, kao i većina muzeja u Hrvatskoj, bilježi značajan pad posjeta u odnosu ne period prije pandemije. Posjetili smo muzej koji se nalazi u središtu Virovitice, u gradskom dvorcu Pejačević koji nudi i promotivne cijene ulaznica u lipnju kojima nastoji potaknuti posjete.

PRIJE PANDEMIJE VELIKI BROJ POSJETITELJA

Gradski muzej Virovitica nalazi se u sklopu novoobnovljenog Dvorca Pejačević koji je svoja vrata otvorio u prosincu 2019. godine, nakon dvije godine radova pod nazivom „5 do 12 za Dvorac“. Interes za posjet muzeju od kraja prošle godine do početka pandemije koronavirusom bio je velik, što nam je prilikom obilaska potvrdila Sanja Baškarad, suradnica za arheologiju u Gradskom muzeju Virovitica, ali broj posjetitelja nakon što je muzej ponovno otvoren puno je manji. „Nakon što se muzej obnovio dobili smo puno više posjetitelja, zbog znatiželje kako izgleda novouređeni prostor i kako izgledaju nove zbirke postava. Dolaskom pandemije i nakon uvođenja epidemioloških mjera pri dolasku posjetitelja, nažalost imamo ih dosta manje. Naravno da je na posjete utjecalo i to što je dosta ljudi ostalo bez posla pa im dolazak u muzej nije prioritet.“ Baškarad nam otkriva i kako je veliki broj muzeja diljem svijeta za vrijeme koronavirusa, u samo tjedan dana ostao  bez većine prihoda, no kroz novčana sredstva i potporu Europske unije čine sve da ostanu i nastave s radom.

INTERAKTIVNAN MUZEJ

U novouređenom prostoru Gradskog muzeja, koji se prostire na čak 3000 kvadrata, posjetitelji mogu pogledati dvije stalne postave, a to su Povijest Grada i Dvorca te postav Drveno doba. Muzej je opremljen multimedijom i interaktivnim sadržajem, te pruža poseban doživljaj i iskustvo koje će zainteresirati čak i najmlađe. „Ovaj muzej je poseban po tome što je interaktivan i omogućuje posjetiteljima sudjelovanje u postavama kroz velik broj displaya na kojima se može kreirati različit sadržaj, a to je svakako zanimljivo i za djecu.“, otkriva nam Baškarad. O virovitičkoj povijesti i povijesti dvorca djelatnici Gradskog muzeja izradili su kratki dokumentarac koji govori o svim važnim događajima iz prošlosti pa sve do danas. Dokumentarac se prikazuje na velikom displayu što omogućuje slikovni i zvučni prikaz najzanimljivijih činjenica kojima se nastoji približiti povijest grada. Suvremena postava Drveno doba prezentira najvažnije djelatnosti grada Virovitice, a u fokusu je priča o drvu koja je od velike važnosti za ovaj kraj ali i za cijelu Hrvatsku. Motiv drveta u velikoj mjeri provlači se kroz suvenire i proizvode koji se mogu pronaći u Turističko – informativnom centru sa suvenirnicom, a čiji motiv je Virovitica i tradicionalni proizvodi ovoga kraja.

CIJENE ULAZNICA POVOLJNIJE, USKORO I CAFFE BAR

Djelatnici Gradskog muzeja nastoje privući sve naraštaje i što više posjetitelja kako bi se ublažile posljedice pandemije kroz nižu cijenu ulaznica za obitelji. Tako su odlučili da će svaka subota u lipnju za dvoje odraslih s djecom umjesto redovne cijene od sedamdeset, ona iznositi pedeset kuna, uz besplatno stručno vodstvo. To znači da će posjetitelji moći u sklopu obilaska dobiti objašnjenje sadržaja postava i odgovore na sva pitanja. Za kraj lipnja u planu je izložbu pod nazivom Između htijenja i realnosti u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt u  Zagrebu, saznajemo od Baškarad. Posjetitelji koji se požele okrijepiti nakon obilaska, uskoro će to i moći u novootvorenom caffe baru koji uskoro otvara svoja vrata, kaže  Baškarad, čime će ovaj interaktivni muzej zaokružiti i u potpunosti opravdati svoj naziv.

?>