SVEUČILIŠTE SJEVER

U ponedjeljak, 9. travnja u Sveučilišnom centru Koprivnica puna dvorana studenata, profesora i građana dočekala je poznatog koprivničkog biologa, snimatelja, fotografa, istraživača i publicista Gorana Šafareka. Na gostujućem predavanju i promociji dokumentarnog filma, Goran Šafarek ispričao je svoj desetodnevni “provod” u Siriji s prijateljem Hrvojem Ivančićem.

Gosti predavanja imali su priliku vidjeti dokumentarni film koji prikazuje kako se odvijao život u Siriji tijekom 2016. godine te kako je živjeti pod takvim režimom; utjecaj rata na društvo, gospodarstvo, ekonomiju i slično.

U filmu je prikazan svakodnevni život građana koji su već naviknuti na zvuk pucnjave jer se samo tri kilometra od centra Damaska nalaze prve linije bojišta. Većina gradova u neposrednoj blizini Damaska uništeni su te su preživjeli preselili u Damask koji je nekada brojio oko dva milijuna stanovnika, a danas ih ima oko sedam.

Na gradskoj tržnici cijene su porasle s 50 sirijskih funti na 500 te se zbog toga većina stanovništva prehranjuje s paketima najpotrebnijih namirnica poput riže, ulja i brašna. Grad koji je inače poznat po noćnom životu zbog rata se dosta smirio. Već u deset sati navečer ulice su puste. Kada je u gradu mirno, jedino se mogu čuti zvukovi obližnje pucnjave te agregata jer su stanovnici ograničeni samo na struju koja dolazi na dva sata, svaka četiri sata.

Na pitanje kako ste dobili dozvolu za snimanje i odlazak u Siriju? Goran odgovara kako je trebalo 6 mjeseci da dobije vizu te je za snimak svakoga kutka grada bila potrebna dozvola.

Jesi li se u bilo kojem trenutku bojao za život i kako si komunicirao sa svojima doma?

“S obitelji sam se čuo uglavnom preko interneta. Svih 10 dana osjećao sam se ugodno, jedino kada sam se uplašio je bilo tada kada smo se po noći vozili u automobilu u sred pustinje, vozač je otišao krivim putem te su se svi uspaničili (više vozač i vodič nego Goran i Hrvoje) jer su pomislili da smo napadnuti.”

Dokumentarni film uskoro će biti prikazan na HRT-u, a Goran kaže kako bi rado ponovio put ondje jer su se stvari puno promijenile te kako već ima u planu povratak.

?>