Hrvatska

„Halo, halo! Ovdje Radio Zagreb. Pozdravljamo svoje prve slušaoce i molimo da nam odmah telefonom javite kako nas čujete.“, bile su to prve riječi koje je u eter Radio Zagreba izgovorila Božena Begović , 15. svibnja 1926. godine. Radio Zagreb smatra se prvim hrvatskim radiom, zbog svojeg dugogodišnjeg emitiranja, preživljavanja 2. svjetskog rata  te smjene vlasti.

Osnutak

Radio Zagreb započeo je prvo s osnivanjem Radiokluba Zagreb, 1924.godine. Članovi Radiokluba razmjenjivali su svoje ideje, iskustva i izdavali časopis kojim su promovirali radio općenito. Pojavljivanjem sve većeg broja antena i radio prijamnika, pojavila se ideja o osnivanju radio postaje. Prvi ravnatelj Radio Zagreba bio je dr. Ivo Stern.

Radio Zagreb prvi se puta oglasio 15.svibnja 1926.godine, u 20:30 sati. Program je započeo hrvatskom himnom „Lijepa naša“, koju je odsvirao Krsto Odak. Uslijedila je glazba i vijesti, a emitiranje je završeno iste večeri u 22:15.

Radio u ratu

Godine 1939., Radio Zagreb postao je vlaništvo države. Početkom rata, „ratovale“ su i radio postaje, izazivajući jedni drugima smetnje i nadmetanje u odašiljačima. Dana 10. travnja 1941. godine, na valovima Radio Zagreba proglašena je uspostava Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Radio tada preuzima ustaška vlast i počinje emitiranje na njemačkom i talijanskom jeziku. Godinu dana kasnije, 1942., prvi puta se izravno prenosilo zasjedanje Hrvatskog državnog sabora. Dolaskom partizana na vlast, Radio Zagreb počinje s emitiranjem po uzoru na sovjetski sistem.

Radio Zagreb u Jugoslaviji i danas

Početkom 1960-ih godina, osnovan je Drugi program Radio Zagreba koji je trebao biti namjenjen za zabavu i sport. Osnovani su i regionalni centri u Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Puli i Osijeku.

Za vrijeme Hrvatskog proljeća imao je važnu ulogu, jer se u njegovim emisijama govorilo o nezadovoljstvu polažaja Hrvatske i poticalo na promjene. Radio Zagreb tada se odmaknuo od ostalih jugoslavenskih postaja i surađivao s inozemnim.

Radio Zagreb postoji i danas, pod imenom Hrvatski radio (HRT). Ima tri programa, sedam regionalnih postaja uz grad Zagreb te ga je moguće slušati i izvan granica Hrvatske putem interneta i satelita.

 

Fotografija: Pixabay

?>