SPORT

U subotu ujutro 26.ožujka predavanje studentima Diplomskog studija Komunikologije, medija i novinarstva održao je Luka Šarlija, glasnogovornik HNK Slaven Belupo. U sklopu kolegija Komunikacije u sportu, Luka je prenio svoja iskustva i praksu koju je stekao u posljednje četiri i pol godine koliko je u ulozi glasnogovornika koprivničkog prvoligaša.

 

Luka Šarlija je nakon završenog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu svoju karijeru najprije započeo na Radio Dravi. Tamo je tri i pol godine radio kao sportski novinar te nakon toga dobio posao kao glasnogovornik NK Slaven Belupa. Studentima je na predavanju objasnio što on kao glasnogovornik radi, kako mu izgleda posao te koje su obaveze jednog glasnogovornika nogometnog kluba.  Pojasnio je te nacrtao shemu s kime je sve potrebna uspješna komunikacija, te kakve kampanje provode. Također, objasnio je na primjerima da je vrlo bitno znati kome se glasnogovornik obraća, odnosno da je važno procijeniti ciljanu publiku. U NK Slaven Belupu, kako je sam ispričao, zaslužen je za kompletnu komunikaciju (PR, web dizajn, multimediju…) dok u većim klubovima to rade timovi ljudi. Studenti su pažljivo slušali predavanje i usvajali nova znanja na realnim primjerima i u praksi.

Fotografije: Isabella Ban

 

Luka je zaključno rekao da je to posao koji se radi 24/7, da su svi u tom klubu tim, te da je posao glasnogovornika vrlo dinamičan, nije dosadan, a  da mu je jedna od najboljih odluka ta što je prihvatio posao za glasnogovornika jer mu se ta grana najviše sviđa. Studenti i profesor doc.dr.sc. Krešimir Lacković, voditelj kolegija Komunikacija u sportu, su naravno postavljali i pitanja svome gostu.

?>