Info

Skupina studenata Sveučilišta Sjever u Koprivnici pokrenula je inicijativu pod nazivom Di bumo jeli. Cilj inicijative je, kažu pokretači Sven Rastovac, Petar Begović i Tina Blagušević, skrenuti pažnju na problem studentske prehrane na Sveučilištu Sjever te ubrzati traženje rješenja.

Ideja je nastala u sklopu projekta Grad na drugi pogled iz kolegija Multimedijsko pripovijedanje. Inicijatori ideje pokrenuli su stranicu na Facebooku Di bumo jeli, koja je u tjedan dana prikupila više od 400 lajkova. Osim toga, osmislili su plakate s porukama poput „Onome tko umire od gladi, ne treba znanost, već hrana“, koje su polijepili po Koprivnici.

Neki profesori podržali su ovu akciju, a među njima i doc. art. Iva Matija Bitanga: „Studenti su na zanimljiv način artikulirali problem studentske populacije. Incijativa Di bumo jeli služi se metodama i strategijama javne komunikacije te ima dozu aktivizma i umjetnosti. Postoji niz problema, primjerice prijevoz autobusom koji ne prometuje na potrebnim rutama i u vremenu kad je to potrebno. Formalno se zadovoljavaju uvjeti, ali u praksi to ne funkcionira.”

Čitava akcija bit će predstavljena na izložbi Grad na drugi pogled, koja će biti otvorena 9. lipnja 2016. godine u Galeriji grada Koprivnice.

Mišljenja su podijeljena. Dok neki podržavaju inicijativu, drugi svoje protivljenje izražavaju šarajući po plakatima.

13223572_10209777989026279_1783484661_o

Tko je kriv za ovakvu situaciju?

Prema Pravilniku o studiranju, čl. 9 stavka 4, osnovno studentsko pravo jest pravo na subvencioniranu prehranu, a upravo to pravo uskraćeno je za 183 redovita studenta, koji se trenutno hrane u pekarnicama.

Naime, u prosincu 2015. godine Podravka d. d. organizirala je studentsku prehranu, koja je trajala svega 10 dana. Kako kažu iz Podravke, razlog ukidanja menze bio je premali odaziv studenata. Na različitim su se medijima pojavile informacije o broju bačenih obroka. Tako se na nekim portalima moglo pročitati kako je bačeno 200 obroka, a na drugima su brojke sezale i na 500-tinjak.

Nadalje, iz Podravke tvrde kako su i dalje spremni organizirati studentsku prehranu, ali trenutno nisu u mogućnosti osigurati prehranu prema zadanim kriterijima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ministarstvo, pak, ne dopušta organizaciju prehrane po uvjetima Podravke jer to nije u skladu s Pravilnikom za studentsku prehranu.

Troje pokretača akcije Di bumo jeli kažu: “Za ovu situaciju krivimo Sveučilište, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Grad. Situacija se nije promijenila od zatvaranja menze u hotelu Podravina. Razočarani smo što je menza u radničkom restoranu Podravke bila otvorena samo dva tjedna. Smatramo kako bi se svi trebali više angažirati u rješavanju problema te se nadamo brzom raspletu situacije.”

U petak je Sveučilište objavilo javni poziv svim zainteresiranim ugostiteljima da organiziraju studentsku prehranu. Rok za iskazivanje interesa je 15 dana. Istovremeno se radi na projektu otvaranja menze na samom Kampusu Sveučilišta Sjever.

 

?>