Putovanja

Zoran Bijač, 55-godišnji privatni poduzetnik iz Koprivnice, jedna je od najinteligentnijih osoba na svijetu. Riješio je niz IQ testova visokog ranga te ostvario rezultat od 180, što ga svrstava u top 20 svjetskih genijalaca. Oazu mira pronašao je u utočištu za nekoć izrabljivane slonove na Tajlandu.

Svojevoljno uvučen u svijet IQ-a, i sam je pokrenuo web stranicu imena GlobeIq (globeiq.net), a koja, osim njegove trilogije IQ testova („najlakšeg“ Startera, preko srednje teškog Explorera do Challengera koji predstavlja izazov i najvećim zvjerkama), posjetiteljima nudi i vrhunske fotografije sa svih sedam kontinenata, uključujući Antarktiku, koje je kao pasionirani putnik posjetio. Zadnje putovanje realizirao je prije pojave Koronavirusa, kad je doživio daleki, egzotični Tajland, do kojeg ga je dijelilo 12 sati leta avionom. „Predivna dva tjedna proveo sam u Bangkoku i na otoku Phuketu. Bangkok je s 23 milijuna posjetitelja godišnje najposjećeniji grad na svijetu, pa su me svugdje, gdje god pošao, pratile velike gužve.

Posebno „gužvovito“ bilo je u hramovima jer Tajlanđani nekoliko dana prije naše Nove godine imaju dužnost posjetiti nekoliko najvećih budističkih hramova.

Oazu mira pronašao sam u jednom utočištu za nekoć izrabljivane slonove nedaleko od Bangkoka, s kojima sam se kupao u rijeci, četkao ih, mazio, jahao.“ Kao najbizarniji događaj na putovanju izdvojio je onaj na poznatoj po seksualnom turizmu Bangla ulici na otoku Phuketu, kad ga je, u prisutnosti supruge, ulični performer zgrabio i, usred zabavljene mase – poljubio u usta! „Čim je to učinio, otišao sam do prvog kafića i „strusio“ votku“, kaže još uvijek vidno zgrožen doživljenim Zoran. Trenutno prikovan za krevet zbog bolova u kičmi, ali vedar i pun planova za budućnost, najavljuje sastavljanje još jednog IQ testa visokog ranga te ponovno putovanje na Island, koji ga je očarao svojim prirodnim divotama.

Zoran Bijač // Foto: Lea Bijač

?>