Putovanja

Miris jantara, hladan vjetar s Baltičkog mora, ukusni pierogi, karakteristične usko nanizane ciglane zgrade uz fasade jarkih boja i promicanje solidarnosti simboliziraju prekrasan Gdanjsk na sjeveru Poljske.

Najvažnija poljska luka važan je kulturni, gospodarski, turistički i komunikacijski centar smješten na zapadnom dijelu ušća rijeke Visle s izlazom na Baltik.

Put do sjevera Poljske?

Putovanje avionom najbrži je put do Gdanjska, dok aerodrom nosi naziv Gdańsk Lech Wałęsa prema prvom predsjedniku demokratske Poljske koji je ujedno i dobitnik Nobelove nagrade za mir. Udaljen svega desetak kilometara od sjeverozapadnog centra grada, svaki turist može se lako zaputiti autobusom, vlakom ili uslugama kao što je BlaBlaCar odnosno opcijama koje su znatno jeftinije od iznajmljivanja taxija.

Prometna povezanost sjeverne Poljske itekako je dobra pa i putovanje vlakom do susjednog Sopota ili Gdynije nije skupa te traje relativno kratko. Poljaci redovno kupuju karte, što je pomalo neuobičajeno za Hrvate koji se vole “švercati” i uštediti koju kunu. Razlog koji stoji iz kupnje karata je jasan i pomalo banalan – skupe kazne čak i do 500 zlota (preko 800 kuna). Zlota je poljska službena valuta te prije puta bilo bi dobro pripremiti se i razmijeniti novac u njihovu valutu.

Gdanjsk, Foto: Luka Maruševec

Putovanje kroz grad?

Promet je dobro organiziran i u gradu, linije su veoma česte te je turistima dostupan autobus i tramvaj. Karta je zajednička pa ne morate razbijati glavu koja vrijedi za tramvaj, a koja za autobus. Mogu se kupiti na automatima diljem grada, a za jeftinu cijenu također se prijevoz brzo može naručiti preko aplikacija sličnih BlaBlaCar-u.

Pušenje na željezničkim postajama i općenito na svim javnim prostorima je zabranjeno, kazna je ponovno paprena, no unatoč znakovima zabrane – policija i dalje „ima posla“.

Gdanjsk, Foto: Luka Maruševec

Što posjetiti u Gdanjsku?

Grad koji okuplja nešto manje od pola milijuna stanovnika, svoje najljepše atrakcije sakriva upravo u samome centru. Stari grad obiluje uskim, nanizanim zgradama karakterističnih boja koje simboliziraju stil prisutan i u ostalim baltičkim zemljama, najvjerojatnije pod najvećim utjecajem nizozemske arhitekture.

Glavna ulica zove se Długa, paralelno s njom je ulica Piwna u kojoj se nalazi crkva sv. Marije – gotička crkva od opeke jedna je od dvije ili tri najveće zidane crkve na svijetu. Crkveni toranj visine 78 metara pruža jedinstven pogled na grad te je nezaobilazan dio turističke atrakcije. No, na putu do vrha treba proći pozamašan broj stepenica – pa se pripremite!

Pogled s crkve sv. Marije, Foto: Luka Maruševec

U centru grada lako se pronađu ulice prepune jantarnih proizvoda karakterističnog, predivnog mirisa. Upravo je Baltik jedno od najvećih nalazišta jantara koji se često naziva zlatom sjevera.

Provozajte se i 50 metara visokim panoramskim kotačem AmberSky koji nudi prekrasan pogled na grad. Pješački mostovi pomiču se kako bi turistički brodovi mogli proći samim centrom, dok niti jedan turist ne bi trebao propustiti jednu od najljepših ulica u samome centru – Mariacku.

AmberSky noću, Foto: Luka Maruševec

Muzej Drugog svjetskog rata svojom bogatom kolekcijom prisili svakog turista da u njemu ostane nekoliko sati. Karta nije skupa, a u njemu se mogu vidjeti pravi američki i sovjetski tenk te nacistički vagon.

Ulica prepuna jantarnih suvenira, Foto: Luka Maruševec

Što fino pojesti?

Najbolje je „guštati“ u tradicionalnim poljskim jelima. Prije svega treba probati pečene ili kuhane pieroge (obje verzije su iznimno fine), dok će vas poljska juha u kruhu zurek također ostaviti bez daha.

Pierogi, Foto: Luka Maruševec

Povijest grada

Burna povijest Gdanjska počinje još u 10. stoljeću kada je izgrađena prva tvrđava zbog ratova s lokalnim plemenima, dok se grad prema nekim zapisima prvi put spominje 997. godine. Važan položaj s izlazom na more često je bio željeni cilj različitih naroda tijekom povijesti. U nešto relativno bližoj povijesti, nakon Prvog svjetskog rata Poljska je dobila izlaz na more kod Gdynije, dok je u Gdanjsku s većinski njemačkim stanovništvom osnovana posebna država Slobodni grad Gdanjsk.

Zbog brojnih njemačkih pretenzija na grad, neki izvori spominju kako je upravo nedaleko Gdanjska započeo Drugi svjetski rat. Krajem rata grad je teško bombardiran te ga zauzimaju sovjetske snage, dok se nakon rata protjeruje njemačko stanovništvo. Ubrzo je obnovljen te postaje važan centar, a uskoro i vodeći grad u otporu komunističkoj vlasti. Nakon masovnih demonstracija, osnovan je prvi nekomunistički sindikat nazvan Solidarnost koji dovodi do pada tadašnje komunističke vlasti i prelazi u masovni pokret koji će dovesti do sloma komunizma u istočnoj Europi. Gdanjsk se i danas smatra liberalnim dijelom Poljske.

Gdanjsk predvečer, Foto: Luka Maruševec

Gdynia i Sopot idealne jednodnevne destinacije

Kada je Gdanjsk bio samostalna država, Poljska je trebala izlaz na more te je upravo zato susjedni grad Gdynia koji danas broji skoro 250 000 stanovnika, postao važno središte i luka za razvoj poljske industrije. Između Gdanjska i Gdynije nalazi se omanji grad Sopot (koji ima najduži drveni mol u Europi) te sva tri grada zajedno čine konkubaciju odnosno sustav spojenih gradova. Sjever Poljske s iznimno hladnim vjetrom i morem koje nije slano, uvijek je odlična turistička destinacija.

Najduži drveni mol u Europi, Foto: Luka Maruševec
Zgrada u Sopotu, Foto: Luka Maruševec
Jantar u Gdanjsku, Foto: Luka Maruševec
Gdynia, Foto: Luka Maruševec
Plaža u Gdyniji na kojoj je kupanje zabranjeno, Foto: Luka Maruševec

Autor naslovne fotografije: Luka Maruševec

?>