Tehnologija

Od predivnih filmičnih priča do međusobnih okršaja u multiplayeru

Teško je zamisliti ne popit’ kavu u kafiću i vjerujte mi, suosjećam. Ima naravno nekoliko stvari, osim što te mama tjera na kućanske poslove koje možeš raditi za vrijeme korone. Jedna od njih je vrlo popularna, jednostavna stvar zvana – Gaming.

U današnje doba više nije „ilegalno“ reći kako si gamer. Štoviše, popularno je. Zato ću vam ponuditi nekoliko igrica koje možete igrati za vrijeme izolacije. Odnosno, ne samo igrica nego i konzola. Ne samo zbog para, nego je veći problem što ti laptop iz 2012. ne podnosi grafiku stariju od 2009.

  • Ispričaj mi priču

Storytelling igre su danas vrlo popularan žanr. Igrači vole igrati igru koja ima određenu narativu, osobito kada se radi o strukturiranoj priči koja te u potpunosti zaokupi. Što se tiče takve vrste igara vrlo je popularan PlayStation 4. Mnoge popularne igre temeljene na naraciji mogu se naći upravo na PS4 i nigdje drugdje, barem „legalno“. To znači kako ćete ili potrošiti mnogo novaca na novu konzolu i igre ili se prebaciti na neku jednostavniju, dostupniju varijantu.

Neke od igara koje svakako moram spomenuti su Uncharted 4: A Thief’s End i Detroit: Become Human. Obje igre pružaju vam otprilike 10 do 15 sati gameplaya. Takve igre daju dojam gledanja filma, ali si ti zadužen za progresiju radnje. Uncharted 4 (created and developed by… Naughty dog) ima jasnu narativu –  potraga za izgubljenim blagom poznatog gusara Henrya Averya. Igra je puna referenci iz prošlih dijelova, a radnja se odvija retrospektivno. Upoznajemo se s novim likom Samuelom Drakeom za kojeg se pretpostavlja kako je ubijen u zatvoru prilikom bijega. Igra je u third-person perspektivi, uključuje akciju (stealth ili combat)  koja se prezentira kroz platformu temeljenu na preprekama, akrobacijama i borbi s NPC-ovima te avanturu – potragom za blagom i zapletima unutar radnje i međuodnosima likova.

S druge strane je Detroit, nedavno dostupan i za računalo. Osim što je priča vrlo složena i smještena u budućnosti gdje androidi imaju važnu ulogu u našim životima, govori o diskriminaciji, potencijalu grada Detroita i novim oblicima inteligencije. Ono što je najvažnije, igra ima stotinjak različitih završetaka i ishoda za pojedine likove, ovisno o tome kako igrač želi igrati igru. Svaki od tri glavna lika utječe i mijenja priču svima ostalima. Postoje četiri glavna smjera u koja se igra razvija kroz likove: Connor kao stroj ili Connor kao Deviant te Markusovo miroljubivo prosvjedovanje ili nasilna revolucija. Mnoge igre su već pokušale ići u ovom razgranatom smjeru gaminga, ali u većini ponuđeni izbori nisu imali konkretan utjecaj na radnju. Gluma i glazba u ovoj igri su nevjerojatne. Uz tri skladatelja koja su skladala glazbu za ugođaj i karakter pojedinog lika ostvarena je harmonija koja se savršeno uklapa u radnju.  Svi likovi modelirani su po stvarnim glumcima koji su unijeli dio sebe u lik kako bi ostvarili bolji izričaj ljudskosti. 

Honorable mentions: The Last of Us, Heavy Rain, Life is Strange, The Witcher 3: Wild Hunt, Until Dawn, Saints Row, God of War i Sillent Hill 2.

  • Sims (Ugh! Dondeesh! Nigway!)
Foto: Rebloggy.com

Sims 1, 2, 3, 4. Što god tvoj operativni sustav podržava. Vjerojatno prva i jedina igrica koja simulira život na „savršen“ način. Osim što nudi mnogo opcija za kreiranje likova, kuća, ljubimaca, kroz ovu igru možete ostvariti svoje najluđe snove poput uspješne karijere, vlastite kuće i dobrih odnosa. Ukoliko niste upoznati sa Simsima, postoji nekoliko savjeta koje vam mogu ponuditi za uspješan gameplay:

  • Dizajn likova: 3 sata
  • Dizajn kuće: 4 sata
  • Igranje igre: 20 minuta
  • Ne diraj igricu pola godine
  • Ponovi
  • Multyplayer
Foto: Janja Djura

S obzirom kako je vrijeme izbjegavanja kontakta s vanjskim suradnicima, svaka igra koja omogućuje s njima provoditi vrijeme je dobrodošla. Osim što vam omogućuje kako ostati bliski, svoje frustracije možete liječiti na suigračima ili protivnicima. Ne samo da ćete konačno imati dovoljno vremena za razraditi taktiku, nego ćete i napokon naučiti pucati na plejki, a postoji i mogućnost stvaranja (ne)prijatelja za cijeli život iz bilo kojeg dijela svijeta. Battle.net je platforma za online gaming Blizzard Entertainmenta i uključuje Diablo serijal, World of Warcraft, Overwatch i Call of Duty. Ako više volite old-school igre, strah i strategiju, svakako proučite Diablo II: Lord of Destruction. Osim što je za sada najbolja igra u serijalu, pruža mnoge mogućnosti suradnje i razvoja heroja. Heroji koje igrač odabire na početku igre su Amazon, Paladin, Necromancer, Sorceress i Barbarian uz dodatak Assasina i Druida u LoD ekspanziji. Svaki heroj ima različiti set vještina, oružja i odjeće koje može koristiti. Igra je podijeljena u pet poglavlja, a svaka posljednja misija u poglavlju obilježena je zlom u fizičkom obliku kao glavnim protivnikom. Igra je mračna, koristi različite mitološke elemente i omogućava mnogo sati gameplaya.

Za kraj jedna narodno poznata, first-person shooter igra koja je obilježila mnoga djetinjstva, sate informatike i lan igre s ukućanima i prijateljima. Naravno govorim o Counter strike-u. Vjerujem kako nam je ovo mnogima bila prva pucačina koju smo igrali. Radi se o igri s jasnim ciljem: postavi bombu ili rastavi bombu, ovisi jesi li u terrorist ili counter-terrorist timu. Igrač bira oružje i dodatke koje će koristiti u napadu te mapu u kojoj će igrati (de_dust2, obviously). Svako oružje ima prednosti i nedostatke te način i položaj igranja. To omogućuje strateško planiranje napada unutar tima te specijalizaciju za određeno područje. Zanimljivo je koliko se razvijala kroz godine i koliko još uvijek značaja ima u modernom svijetu.

            Epilogue

Ako nisi neki vrsni gamer, ili jednostavno ne želiš trošiti energiju i novac na nove konzole i igre, postoji još jedna vrlo popularna opcija – Let’s plays. Youtube i Twitch najpopularnije su platforme za streamanje videoigara, stoga se mnogi odluče baš na tu opciju, gledanja drugih kako igraju. Jednostavno je i ne zahtijeva puno truda, a istovremeno možeš uživati u onome što igra pruža, osim samog zadovoljstva igranja. Tu se ponovno osjeti filmičan ugođaj o kojem sam govorila, a ovo samo osnažuje taj osjećaj. Ukoliko se odlučite na tu opciju preporučila bih „sveto trojstvo“ Youtube gaming zajednice: Pewdiepie, jacksepticeye i Markiplier. Naravno, imate na tisuće drugih gamera koji vam možda više odgovaraju, ali ovo je moja skromna preporuka.       

?>