DRUŠTVO

– Nakon cijelog ovog iskustva motivirani smo stvoriti nadogradnju ove razmjene mladih, Game Lab 2.0. –  uzbuđeno nam kažu organizatori.

Game Lab razmjena mladih program je neformalnog obrazovanja za osobe iz područja rada s mladima. Nevladina organizacija Institut za poticanje mladih organizirala je i održala ovaj program od 4. do 11. srpnja 2022. godine u Rijeci u Hrvatskoj, a u kojem je sudjelovalo 30 sudionika iz 5 različitih država Europske Unije: Rumunjske, Španjolske, Hrvatske, Italije i Češke. Cilj ove razmjene mladih bio je istražiti i razviti meke vještine poput komunikacije, rukovodstva, timskog rada, rješavanja problema, kreativnosti, fleksibilnosti i prilagodljivosti, kroz neformalne metode učenja s naglaskom na gejmifikaciji.

Program je započeo igrama upoznavanja, a svakoga dana odvijale su se i aktivnosti za podizanje energije. Većina ostalih aktivnosti bazirala se na radu u miješanim skupinama ili nacionalnim timovima. Nakon upoznavanja tijekom prvoga dana, drugi dan bio je prepun avantura. Igra zvana Colorblind Communication Challenge vrlo je lukava, a cilj joj je bio navesti sudionike da izađu iz svoje zone udobnosti. S povezom preko očiju, dobili su jedan predmet koji su trebali opisati i upariti s drugim predmetom. Igra je vrlo poučna, a sudionici su bili primorani funkcionirati kao tim kako bi bili uspješni.

Iako je bilo teških trenutaka tijekom razmjene, facilitatori su dali sve od sebe kako bi održali atmosferu harmonije, optimizma i dobrih odnosa. Osobito zabavna aktivnost bila je Lip Dub. Sudionici su bili podijeljeni u grupe, potom je svaka dobila riječi neke poznate pop ili rock pjesme. Zadatak je bio iznova kreirati glazbeni spot u trajanju od 1 do 2 minute koristeći sinkronizaciju usnama dok je izvorni video bio prikazan na projektoru. Ovaj alat korišten je za uključivanje mladih u promicanje tolerancije, različitosti i zajedništva u svijetu.

Treći dan bio je rezerviran za međunarodni i kulturni dan. Sudionici su igrali Game Share te su trebali osmisliti ime svog tima i stvoriti igru koja ima nacionalni kontekst i/ili vezu. Kada je svaka igra kreirana i predstavljena, svi sudionici su je potom igrali.

A kako bi se sudionici upoznali s gradom Rijekom, odigrana je igra The City Game. Sudionici su, podijeljeni u grupe, otišli u centar grada gdje su trebali izvršiti nekoliko zadataka, istražujući i otkrivajući činjenice o gradu, kulturi te o Hrvatskoj općenito. Kada su našli određeno mjesto, imali su zadatak, na primjer snimiti kratki video s najupečatljivijim trenucima iz nekog filma ili kazališne predstave ispred Hrvatskog Narodnog Kazališta ili pitati mještane o poznatim hrvatskim pićima/sportašima. Sudionicima je bilo vrlo izazovno ali i prilično zabavno ispitivati lokalno stanovništvo za upute. Na taj su način istražili i upoznali grad.

Svakog poslijepodneva, a posebno posljednjeg dana ove razmjene mladih održavala se aktivnost refleksije. Sudionici su sjeli u krug, a jedan od njih uzeo bi neki predmet. Osoba koja ga drži može podijeliti svoja razmišljanja o razmjeni. To može biti o procesima, ljudima, aktivnostima, smještaju.

Zadnja faza projekta bila je vrlo aktivna tijekom diseminacije u lokalnoj zajednici i kroz vidljivost projekta putem društvenih mreža, web stranica i lokalnih novina. Sudionici su održali nekoliko radionica o gejmifikaciji i inovativnim pristupima u području rada s mladima. Kreirana je i Game Lab brošura koja je dostupna na mreži, a u procesu je i organizacija niza događaja na kojima će se igrati društvene igre.

– Želimo zahvaliti svim našim partnerima, sudionicima, vanjskim suradnicima, volonterima i članovima koji su aktivno doprinijeli ovom projektu – poručuju organizatori iz Udruge Institut za poticanje mladih koji su razmjenu mladih Game Lab proveli u suradnji s četiri međunarodna partnera. Razmjenu je financirala Agencija za mobilnost i programe Europske Unije u sklopu programa Erasmus+.

 

Fotografije: Institut za poticanje mladih

 

?>