Moda

Student Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Gabrijel Krušelj, uspješno usklađuje fakultetske i poslovne obveze. Svoju karijeru gradi izvan granica Lijepe naše, ali uvijek se rado vraća svojoj domovini. Smatra da je za uspjeh potrebno mnogo odricanja i truda, a onima koji se planiraju baviti modelingom savjetuje da budu spremni na žrtvovanje. Ovaj mladi model otkrio nam je s kojim se sve izazovima i preprekama susreće na svom karijernom putu. 

Opišite svoj prvi susret s modelingom.

Prvi susret s modelingom mi je bio 2017.godine kada me primijetio moj agent Marko Lovrić te primio u agenciju Relatum Model Management te poslao na tjedan mode u Pariz. Tako je ukratko sve počelo.

Kako izgleda svakodnevica jednog modela?

Ukoliko pričamo o tjednu mode, svakodnevica jednog modela bi bila buđenje svaki dan za vrijeme trajanja tjedna mode rano ujutro, pripremanje za castinge, minimalno njih deset u jednom danu te na kraju dana odmor za sljedeći dan. Castinzi su zapravo razgovori za posao gdje modeli upoznaju dizajnera ili direktora za taj brand, hodaju pred njim i slikaju se. Oni su vrlo važni za modela jer uglavnom na njima dobivaju modne angažmane.

Vaša matična agencija je Relatum Model Management. Koja je važnost i uloga matične agencije za modela?

Matična agencija je vrlo važna zbog toga što su upravo oni ti koji vas modela šalju u agencije u druge gradove npr. Pariz, Milano i ostale modne prijestolnice, a vi tamo odrađujete razna snimanja i slikanja. Oni su ujedno i ti koji se brinu o vama i o vašoj karijeri. Oni su kao druga obitelj modela.

Model treba biti emocionalno stabilan

Što je potrebno da bi se ostvarila profesionalna karijera u modelingu?

Za profesionalnu karijeru u inozemstvu vrlo je važna volja, rad, trud. Treba ostati svoj. Važno je i imati emocionalnu stabilnost budući da posao modela nije uvijek lagan. Stalna su putovanja i odvojenost od obitelji i prijatelja. Ponekad klijenti nisu korektni/ljubazni prema vama ili vas iskorištavaju i omalovažavaju ili jednostavno radite po 12 sati na dan. Važna je i fizička sprema i izgled te održavanje vlastitog tijela u određenim proporcijama kako biste mogli stati u odjeću koju nosite.

Sudjelovali ste na brojnim tjednima mode, revijama i castinzima. Koje biste izdvojili kao Vama najznačajnije?

Najznačajniji trenutak mi je bio kada sam nosio reviju Christiana Diora. Jednostavno potpuno ispunjenje sna i svake fantazije. Neopisiv trenutak! Najznačajnija su mi i prijateljstva koja sam stekao na raznim putovanjima te upoznavanje novih ljudi s kojima sam i danas u kontaktu i u odličnim odnosima.

Jedan od modnih uzora mu je Naomi Campbell

Imate li uzore u ovom poslu i koga biste posebno istaknuli?

Uzor u ovom poslu su mi i muški i ženski model. Muški bi definitivno bio Jon Kortajarena, a ženski Naomi Campbell. Oni su pokazali da se trudom i žarkom željom može ostvariti što god poželite.

 Ima li istine u tome da muškarci su u modnoj industriji potplaćeni te dobivaju manji dio financijskog kolača od ženskih modela?

Smatram da ima istine u tome. Ponekad nije fer i možete se osjećati manje vrijedno, ali ukoliko pogledate što sve ženski modeli moraju raditi i s čime se sve nositi, onda vam je sve jasno. One primjerice hodaju u previsokim potpeticama na revijama, od njih se traži više od samog poziranja, izgleda i fizičke spreme. A trebaju li muški modeli ipak biti više ili jednako plaćeni, pitanje je žele li određeni brandovi to ili ne i smatraju li muške i ženske modele jednakima.

Genetika je odradila svoje

Gotovo je nemoguće pričati o modelingu, a ne spomenuti izgladnjivanje, anoreksiju i ekstremnu mršavost. Što je ovdje istina, a što mit?

Osobno nikada nisam imao problem s izgladnjivanjem ili bilo čime takvim. Genetika je svoje odradila i imam dobru fizičku spremu , ali dakako da koristi i malo  vježbanja. Od mojih kolega modela što muških, što ženskih nitko se nije borio s tom problematikom jer su također pogodili genetsku “lutriju”, ali naravno da postoje modeli koji se izgladnjuju kako bi bili “fit” i “unutar mjera”. Osobno ne preporučujem takav pristup zbog fizičkog, a i zbog psihičkog zdravlja samog modela. Ponekad brandovi ili modne agencije pretjerano forsiraju modele da budu još mršaviji i onda ih odbace jer se ne uklapaju u određene gabarite. S time se nimalo ne slažem jer je takav odnos prema modelu nedopustiv. Smatram kako bi model trebao izgledati vitko, ali opet zdravo.

Inozemstvo pruža bolju mogućnost zarade

Možete li usporediti posao modela u Hrvatskoj i u inozemstvu?

Hrvatska je relativno mala zemlja pa samim time ni modna industrija nije velika. Ženski model može uvijek pronaći ponešto. Za muškim modelima potražnja je relativno skromna te je sigurnije fokusirati se na vanjsko tržište. Prilike su veće i bolje, a veća je mogućnost zarade i bržeg razvoja karijere. Najviše angažmana imam u inozemstvu, ali tu i tamo znam odraditi nešto i u Hrvatskoj, kad mi se za to pruži prilika. Uvijek je lijepo biti kod kuće i predstavljati svoju zemlju.

Kako održavate fizičku kondiciju i je li ona presudna u bavljenju modelingom?

Fizička aktivnost je vrlo bitna za modela. Model se treba uklapati u određene mjere i kriterije te redovno baviti fizičkom aktivnošću kako bi održao vitku liniju. Osobno, vježbam po potrebi kako bi svoje tijelo održao u dobroj formi, ali i genetika i brz metabolizam olakšavaju stvar. Brandovi su striktni po pitanju tjelesnih mjera i izgledu vašeg tijela. Ako ne brinete o svome tijelu ne možete predstavljati određeni brand, pogotovo luksuznije brandove. Dizajneri vole kad modeli brinu o sebi i svom izgledu te se zapravo na taj način i vi sami predstavljate određenim agencijama i dizajnerima.

 Često putujete. Koje destinacije ćete najviše pamtiti?

Najviše ću pamtiti svoje drugo putovanje u Kinu tj. u Guangzhou. Pamtit ću to putovanje i zbog novih iskustava i prijateljstava koja sam tamo stekao i za koja vjerujem da će potrajati cijeli život. Zanimljivo je to da čak i na drugom kraju svijeta upoznate ljude s kojima ostajete u kontaktu i na koje možete računati. Prilagođavam se dosta brzo na nova okruženja i mjesta, a taj drukčiji način života vrlo brzo mi postaje nova normala.

Završili ste smjer grafičkog dizajna. Koliko vam je znanje iz tog područja pomoglo u današnjoj karijeri?

Da, završio sam srednju školu za grafičkog dizajnera u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Što se tiče znanja grafičkog dizajna nije mi baš uvelike pomoglo u modelingu budući da se u tom poslu ne ukaže prilika da se bavite takvim stvarima, ali svejedno je uvijek korisno naučiti nešto dodatno, makar se time trenutno ne bavili.

 Uz aktivno bavljenje modelingom uspješno usklađujete i fakultetske obveze. Koji su vaši dojmovi o Tekstilno-tehnološkom fakultetu?

Trenutno završavam treću godinu fakulteta te mogu reći da je Tekstilno-tehnološki fakultet vrlo dobar. Profesori na fakultetu su vrlo ohrabrujući ukoliko nešto sami želite učiniti ili postići te će vam pomoći u mnogočemu. Naravno da nije svaki predmet lagan, ali ako imate volju i ako se dovoljno posvetite tom predmetu sve se može.

Uvijek postoje nove prilike

 Što savjetujete onima koji se žele upustiti u manekenske vode?

Svima koji bi se željeli baviti modelingom savjetujem da se zapitaju jesu li spremni na žrtvovanje svoga vremena, privatnog života te jesu li emocionalno spremni za sve izazove i prepreke koje ih očekuju. Savjetujem im da budu svoji i da ne budu skloni podcjenjivanju. Bitno je da vjeruju u sami sebe čak i kada nitko drugi ne vjeruje u njih. Neka se vode onom starom: „Kad se jedna vrata zatvore, druga se otvore.“

?>