KULTURA

Kad bi me pitali zašto i kada je krenula moja faza “zaluđenosti” Fridom Kahlo, ne bih mogla uprijeti prstom u dan, vrijeme ili mjesto kada se to dogodilo. Dogodilo se. Sasvim prirodno. Jednostavno. Možda je Dali bio krivac. Recimo da je sve krenulo od njega.  

Nikada nisam pronalazila inspiraciju u jednostavnim stvarima, a Frida zasigurno nije bila jednostavna žena. Žena ispred svoga vremena. Neobuzdana. Ona koja je svoje nedostatke pretvorila u prednost. Nepokretna je ostala vrlo mlada,  kada je nastradala u sudaru. Jedino što joj je ostalo poznato je njeno lice, koje je na platnu oslikala bezbroj puta.

Svako oslikano platno vrvi emocijama, bojama, boli ali i krvlju, ovisno o fazama kroz koje je prolazila. Umjetnica koja je stvarala u boli. Ona koja je fascinantnom odjećom izražavala najjače emocije. Žena za koju nisu postojali tabui, ali i ona koja je do samoga kraja bila i ostala inspiracija djevojkama i ženama diljem svijeta.

             Kada se bacite u potragu za najzanimljivijim činjenicama o ženi koja je stvarala povijest i revoluciju, upadnete u vrtlog kojem se ne nazire kraj. Do kraja nisam uspjela doći, međutim odabrala sam par zanimljivijih. Možda i vas potaknu da zagrebete površinu i zakoračite u svijet ove meksičke dive.

fotografija: Toni Frissel via the Library of Congress

  • VEĆINU FRIDINIH SLIKA ČINE AUTOPORTRETI

55 od 143 Fridine slike su autoportreti, što je možda razumljivo kada se razmišlja o tome koliko je vremena provela sama dok se oporavljala od raznih zdravstvenih problema. Značaj njenih autoportreta je veći od ostalih slika zato što je autoportrete slikala  kako bi izrazila svoju unutarnju borbu i psihičku i mentalnu patnju.

  • ROĐENA JE  I UMRLA U ISTOJ KUĆI

Frida je rođena 6. srpnja 1907. godine u kući zvanoj “La Casa Azul” zbog svoje plave vanjštine. Tamo je živjela s majkom Matilde i ocem- fotografom Guillermom koji joj je bio konstantna podrška u slikanju. Godinama kasnije, Frida i njezin suprug, meksički muralist Diego Rivera, učinili je svojim domom. Frida umire 13. srpnja 1954. u svome domu u dobi od 47 godina.

  • LAGALA JE O SVOJIM GODINAMA

Kako bi pokazala koliko je predana svojoj meksičkoj kulturi Frida je prikrila činjenicu da je zapravo bila starija nego što se predstavljala. Iako je rođena 1907 godine, bila je odlučna u tome da njena godina rođenja bude 1910.- godine kada je započela Meksička revolucija.

  • ŽELJELA JE BITI DOKTORICA

Kao dijete, Frida je sanjala o tome da će jednog dana biti liječnica, a umjetnost joj je više bila hobi kojeg je njegovala zahvaljujući upornosti i predanosti svoga oca, fotografa. Taj san prekinut je s Fridinih navršenih 18 godina, kada su ona i njen dečko teško nastradali nesreći. Drveni autobus kojim su putovali sudario se s tramvajem, što je Fridi uzrokovalo gotovo smrtonosne ozljede zbog kojih je duže vrijeme bila nepokretna.Tijekom tog vremena Fridin otac napravio joj je poseban štafelaj koji joj je omogućio slikanje u krevetu.

  • NA SVOJU ZADNJU IZLOŽBU DOŠLA JE VOZILOM HITNE POMOĆI

Fridino zdravlje je nastavilo se pogoršavati, a nekoliko zadnjih godina svoga života provela je u bolnici i izvan nje. Uglavnom je bila vezana za Plavu kuću- “La Casa Azul” i koristila se kolicima i štakama pri kretanju. Ipak, želja za stvaranjem ostala je toliko jaka da je slikala do samoga kraja.

U travnju 1953. otvorena je Fridina prva samostalna izložba u Meksiku u Galeriji Arte Contemporáneo. U to vrijeme, Kahlo je ležala u bolničkom krevetu i nije se očekivao da će prisustvovati. Međutim, pobrinula se da bude tamo, stigavši u vozilu hitne pomoći i naredivši da joj se krevet premjesti u galeriju. Doveli su je na nosilima do kreveta, gdje je mogla uživati u otvaranju. Godinu dana nakon otvaranja, Frida je umire u dobi od 47 godina.

fotografija: Toni Frissel via the Library of Congress

?>