Uncategorized

U četvrtak, 23. travnja, u varaždinskom kinu Galerija službeno je otvoren šesti po redu VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih. U Varaždin je radi toga stiglo devedesetak gostiju iz cijelog svijeta.

VAFI je prepoznala Australija koja je ujedno i partner festivala. Na svečanom otvorenju bila je nazočna i veleposlanica Australije Susan Cox.

„Međunarodni festivali poput ovih u Varaždinu potiču mlade umjetnike na razmjenu ideja i potiču ih na stvaranje“, istaknula je Cox.

Dječji žiri podijelio je nagrade u tri kategorije. U kategoriji mini, prva nagrada dodijeljena je animiranom filmu Janje, u kategoriji midi filmu Poklon, a maxi filmu Majka.

„Ovaj festival nastao je iz jedne jednostavne ideje. To je želja da svi mali i mladi animatori vide svoj film na velikom platnu. No ono što mi je posebno drago jest to da se u Varaždinu nakon šest VAFI-ja družimo s prijateljima, a ne samo s gostima. Prijateljima koje smo stekli diljem svijeta, a stječemo ih i dalje“, rekla je programska direktorica Sandra Malenica.

Prikazan je kratkometražni australski animirani film Harvie Krumpet nagrađen Oscarom, a nakon toga je, uz bubnjare i puštanje balona, otvorena izložba stripova i ilustracija Refleksije Krešimira Zimonića u palači Sermage.

Festival traje do nedjelje, 26. travnja, uza svakodnevne projekcije filmova u kinu Galerija.

 

 

?>