Film

Oscarom nagrađivani američki film Forrest Gump nastao je 1994., u režiji slavnog redatelja, scenarista i producenta Roberta Zemeckisa. Zemeckis je slavu stekao kao redatelj serijala Povratak u budućnost, nakon čega se okrenuo snimanju dramskih filmova. Tako se i Forrest Gump po svom žanrovskom određenju može okarakterizirati kao drama, ali s elementima komedije što se može vidjeti gotovo kroz cijelu radnju filma.  Film je snimljen po istoimenom satiričnom romanu Winstona Grooma iz 1986., u trajanju od 142 minute. Radnja ovog filma smještena je u američkoj saveznoj državi Alabami 1940-ih godina.

Forrest Gump glavni je protagonist filma koji se kroz cijeli svoj život susreće s nizom različitih životnih situacija. Zemeckis od početka filma prati Gumpov život koji je sve samo ne lagan. Gump odrasta samo uz majku te mu je u djetinjstvu ustanovljen ispodprosječan kvocijent inteligencije od samo 75. Zbog toga ga druga djeca nazivaju raznim pogrdnim imenima te se ne žele družiti s njim, osim jedne djevojčice po imenu, Jenny Curran. Jenny postaje jedina prijateljica Forrestu te se kroz ostatak filma njihovi životi koji su dosta različiti, međusobno isprepliću.

Tijekom svog života Gump postaje uspješan u svakom zadatku koji je stavljen ispred njega. Tako je uspio u američkom footballu, sudjelovao je u Vijetnamskom ratu te postao ratnim herojem i na „koncu“ postao bogatim čovjekom. Forrest Gump jest svakako film koji se isplati pogledati više od jednog puta, bez obzira na to što već unaprijed znate što će se dogoditi. Netko će ga ponovno gledati zbog same radnje, likova, glume ili jednostavno da se prisjete što se dogodilo u tom filmu kojeg gotovo „svi“ hvale. No, možda i najvažniji razlog zašto se ovaj film isplati pogledati više od jednom jest taj da iz njega može zaista puno toga naučiti. Forrest je čovjek koji je uz svoju najveću slabost (nizak IQ) uspio u svom životu. Tako kroz cijeli film kada gledate Forresta kako uspijeva u životu u jednom vam trenutku pruži nadu da svatko od nas može napraviti nešto sa svojim životom o kojem sami odlučujemo.  Možda i najnadahnutiji trenutak u film jest onaj kada se Forrest odluči trčati preko cijele Amerike. Iako se to čini kao ne tako pametna ideja, Forrest je time pokazao svoju originalnost i napravio ono što nitko prije njega nije napravio. Mnogi su ga tu mogli smatrati kao ludim čovjekom, ali ako nešto volimo raditi, onda to trebamo raditi bez obzira na mišljenje drugih o tome.

Možda i najznačajniji simbol u ovom filmu jest bijelo pero s kojim započinje, ali i završava priča o Forrestu Gumpu. Tako pero prvo pada u Forrestov kovčeg kada sjedi na autobusnoj stanici, a u završetku ponovno odlazi nebo, simbolizirajući ciklus koji je došao do samog kraja. Kako pero predstavlja početak, ali i završetka života, jednako tako simbolizira i novi početak svojim odlaskom u nebo. To se možda najbolje može „iščitati“ iz scene na početku filma kada Forrestu započinje prvi dan škole i završnom prikazom kada Gump, također ispraća svojeg sina u početak njegovog obrazovanja. Pero nošeno vjetrom ne zna gdje će točno završiti, a isto tako niti Forrest nije znao što će točno raditi u svom životu. Išao je tamo gdje ga je život nosio, naravno poštivajući sve oko sebe. I tu se može primijeniti jedna izreka Forrestove majke koja je govorila: “Život je kao plutajuće pero“, a čime se Gump vodio  tijekom svog života.

foto: Mental Floss

?>